Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Issei Sagawa dood: Japanner at Nederlandse studente op, maar ging nooit de bak in

De 'Kobe Kannibaal' is dood. De Japanner stond bekend als de man die in de jaren tachtig de Nederlandse studente (25) Renée Hartevelt doodschoot en opat. Hij heeft echter nooit hoeven zitten voor die gruwelijke daad. Hoe zit dat?

Sagawa

Sagawa is afgelopen week aan een longontsteking overleden in zijn woonplaats Tokio. De laatste jaren ging het al wat minder met de Japanner. Hij was ziek en zat in een rolstoel. Uiteindelijk heeft hij de 73 jaar aangetikt.

Al decennia lang was Issei Sagawa een soort beroemdheid in zijn thuisland. Dit vanwege de gruwelijke daad die hij pleegde in 1981, waar hij veelvuldig en vol trots tot in detail over vertelde. En bijzonder: hij heeft er geen dag voor hoeven zitten van de rechter.

De gruweldaad van Sagawa

Begin jaren tachtig studeerde de uiterst intelligente Sagawa Engelse literatuur in Parijs, de stad der liefde. Daar leerde de toen 32-jarige Japanner de Nederlandse studente Renée Hartevelt (25) kennen. De twee raakten bevriend en Sagawa werd al snel verliefd op de Nederlandse.

Met een smoes lokte hij haar naar z'n appartement en liet haar een gedicht voordragen, om haar vervolgens de liefde te verklaren. Zonder succes. Hartevelt wees hem af, waarop de Japanner haar vanachter door het hoofd schoot. De studente was op slag dood.

Maar Sagawa was nog niet klaar met zijn slachtoffer. Hij had seks met het lichaam, sneed dat vervolgens in stukken, bakte sommige delen - haar rechterbil als eerste - in een pan, en at haar vlees. De rest van Renées lichaam stopte hij in een paar koffers.

Dagen later sleepte hij die met zich mee door Parijs, maar liep tegen de lamp toen een van de koffers openschoot en de lichaamsdelen op straat vielen.

Niet de gevangenis in

Sagawa werd opgepakt, maar hoefde niet de gevangenis in omdat hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. Na een verblijf van drie jaar in een Franse kliniek leverde Frankrijk hem uit aan Japan. Daar kreeg hij nog een jaar lang therapie, maar werd daarna doodleuk op vrije voeten gesteld. De 'Kobe Kannibaal' was los. Slechts vijf jaar na zijn gruweldaad. Dit tot groot onbegrip van de nabestaanden en vele anderen.

En alsof dat nog niet erg genoeg was, schepte Sagawa ook nog eens op over zijn misdaden. In interviews, documentaires, aan talkshowtafels en ga zo maar door.

Cultstatus

Sagawa is eigenlijk altijd transparant geweest over zijn kannibalisme. Hij had een voorliefde voor Westerse vrouwen en maakte er geen geheim van dat hij al op jonge leeftijd macabere fantasieën had. Het opeten van de Nederlandse studente zag hij dan ook als een 'ultieme uiting van liefde'.

Sagawa: "Ik wilde in mij het bestaan voelen ​​van iemand van wie ik hield."

Hij maakte in 1994 zelfs een erotische film - Het verlangen opgegeten te worden - waarin hij een vrouw opat die gelijkenissen vertoonde met de Nederlandse Renée.

Vooral door zijn openheid en excentriciteit bereikte de Japanner bizar genoeg een soort cultstatus.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • iStock