Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minister van Justitie haalt snoeihard uit naar 'wokisten' en woke-beweging

De woke-beweging is een probleem aan het worden in Nederland, aldus Justitieminister Dilan Yeşilgöz.

Woke

De term 'woke' hoor je meer en meer. Het betekent in letterlijke zin 'wakker geworden' en wordt gebruikt om aan te geven dat men zich 'bewust is van sociaal onrecht jegens minderheden in de samenleving'. Maar de term is allang meer dan dat. Het staat voor een groeiende en steeds radicaler wordende beweging, die vooral vindt dat alleen zij de 'juiste' mening heeft. De rest discrimineert, is niet inclusief genoeg en moet vooral 'gecanceld' worden, ziet ook Dilan Yeşilgöz.

Afwijken betekent uitsluiting

In een lezing haalde de VVD-minister dan ook hard uit naar de woke-beweging in Nederland. "Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten", schetst ze. "Daarmee worden individuen gereduceerd tot geslacht, afkomst of gerichtheid met een vaste bijbehorende mening. Daarvan afwijken, betekent uitgesloten worden."

Voor de mensen die zich afvragen of woke en de zogenaamde wokisten echt zo'n probleem zijn, heeft ze een boodschap: "Ons vermogen om te groeien, om te leren, om te ontwikkelen wordt gevoed door wederzijdse kritiek en open discussies." De minister van Justitie vindt dus dat de woke-beweging een gezonde dialoog in de weg staat.

Verharding

In haar lezing in de Amsterdamse Rode Hoed stelde Yeşilgöz daarnaast dat de Nederlander weinig trots meer is op de democratische rechtsstaat, en dat deze onder druk staat. De overheid heeft daar volgens haar zelf een grote rol in gespeeld. Onder meer door te falen bij kwesties als de toeslagenaffaire en de aardbevingproblematiek in Groningen. De slachtoffers hadden beter beschermd moeten worden, zegt ze. "Te lang nam niemand daarvoor verantwoordelijkheid."

Andere onderwerpen die de revue passeerden in haar speech waren de opkomst van complotdenkers en in het verlengde daarvan: politici die wantrouwen en nepnieuws aanjagen, en de verharding van de drugscriminaliteit in Nederland.

Yeşilgöz: "Weet u nog dat wij de terreur van de Italiaanse maffia destijds Italiaanse toestanden noemden? Vandaag de dag kijken Italianen met bezorgdheid naar Nederlandse toestanden."

Nieuws
  • de Telegraaf
  • Pro Shots / Robin Utrecht