Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'25 vrouwen slachtoffer van ongewenst gedrag GP Zandvoort'

De klachten gingen over ongewenst filmen, nageroepen worden en betastingen aan bijvoorbeeld borsten en billen.

Zandvoort

Voor veel mensen was de GP in Zandvoort een daverend succes. De leden van de 'Orange Army' waren in groten getale aanwezig, het zonnetje scheen en als kers op de taart pakte Verstappen, net als vorig jaar, de winst in deze sfeervolle thuiswedstrijd. Echter geven enkele bezoekers van het Formule 1-weekend aan dat het allesbehalve een smetteloos feestje is geweest.

Dit zegt de organisatie Formule 1 Vrouwen, een club opgericht voor alle vrouwelijke fans van de autosport. Zij geven aan dat zo'n vijfentwintig vrouwen zich gemeld hebben met verhalen over ongewenst gedrag tijdens het spektakel in Zandvoort.

'Nog nooit zo vernederd gevoeld'

Oprichtster Svenja Tillemans zegt dat het om uiteenlopend overschrijdend gedrag gaat, van nageroepen worden en het ongevraagd gefilmd en gefotografeerd worden, tot betastingen aan billen en borsten.

Enkele vrouwen hebben hun verhaal gedaan bij de NOS. Een van hen is ene Naomi. "Ik heb mij op een evenement nog nooit zo vies, vernederd en minderwaardig gevoeld", zegt ze tegen de publieke omroep. "En onveilig. Na de race zijn we daarom ook zo snel mogelijk naar huis gegaan."

De vrouw geeft aan nooit meer een Formule 1-race te willen bezoeken vanwege een aantal opmerkingen, die andere fans maakten op momenten dat haar vader even weg was om drinken te halen of naar het toilet te gaan. Die opmerkingen gingen dan over de pleister op haar knieën, die ze naar eigen zeggen moet dragen vanwege ontstekingen: "Ach, zonder die pleisters kan je ook al zien dat het een pijpslet is".

Geen aangiftes

De organisatie heeft laten weten geen enkele vorm van intimidatie of ongewenst gedrag te tolereren. Er zijn daarom stewards, camera's en beveiligers.

Opvallend: hoewel Formule 1 Vrouwen over 25 meldingen spreekt, zegt de organisatie van Zandvoort op de hoogte te zijn van slechts één melding van ongewenst gedrag. Ook bij de politie zijn in ieder geval tot maandagavond geen aangiftes bekend van overschrijdend gedrag bij de GP in Zandvoort. Daardoor doet het verhaal al sterk denken aan de hoax van twee Britse dames op het circuit van Oostenrijk.

Nieuws
  • NOS
  • Pro Shots / Panoramic, Red Bull Content Pool