Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Goh: helft Nederlanders geen of weinig vertrouwen in de politiek

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft even de stemming gepeild. Wat blijkt? Nederlanders hebben geen hoge pet op van de politiek op het moment. Goh, verrassend.

Vertrouwen politiek

D'r is nogal wat aan de hand in ons kikkerlandje: geouwehoer over stikstof en woedende boeren, inflatie, hoge brandstofprijzen, asielcrisis en ga zo maar door. Hét moment voor de politiek om in te grijpen waar nodig, zou je zeggen. En dat is waarschijnlijk ook wat veel Nederlanders denken. Het vertrouwen in de hoge piefjes in Den Haag is echter niet heel groot.

Dat blijkt uit het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB), opgezet en uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Vertrouwen is laag

Uit dat onderzoek kwam dat mensen vooral kritisch zijn en daarbij niet alleen twijfels hebben over wil van de politiek om de puinhopen en problemen op te lossen, maar ook aan het vermogen van politici om de boel goed aan te pakken. Normaal gesproken is dit vertrouwen groot na het vormen van een nieuwe regering. Een soort boost, veroorzaakt door nieuwe gezichten en nieuwe plannen. Opvallend: bij Rutte IV lijkt hier geen sprake van.

Mensen die op de VVD en D66 stemmen, gaven het kabinet overigens nog wel een voldoende, namelijk respectievelijk een 6,9 en een 6,3. Nederlanders die op oppositiepartijen stemmen, geven Rutte & Co een lager cijfer, met als uitschieters PVV'ers en FvD'ers. Zij beoordelen de regering met een 2.8. Een hele dikke vette onvoldoende dus.

Democratie

Uit het onderzoek van het SCP blijkt niet alleen dat bijna de helft van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in de politiek, 30% heeft inmiddels ook geen vertrouwen meer in de democratie an sich. Politici luisteren te weinig, maken steeds de zelfde fouten en zijn niet eerlijk genoeg, aldus de critici.

Volgens het SCP zou het helpen als de overheid progressie zou boeken op eerder aangehaalde thema's: problemen rondom asielzoekers, krappe woningmarkt, inflatie en het gedoe rondom stikstof. Kortom, dat wordt de komende tijd wellicht een paar nachtjes doorhalen voor Rutte & Co.

Nieuws
  • HvN
  • Pro Shots / Koen Laureij