Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schaakrobot wordt woest en breekt vinger van tegenstander

Het werd al jaren voorspeld in talloze science-fiction films; intelligente robots gaan zich op een dag tegen ons keren. Met tientallen universiteiten en bedrijven die robots in hun bezit hebben die slimmer zijn dan wij allemaal, is het wachten op een eerste teken van vijandigheid tussen ons en de robots. Afgelopen week meldde zich in Moskou Patient Zero van de robo-apocalyps: een zevenjarige schaker.

Schaakrobot wordt woest en breekt vinger van tegenstander

Christopher, het kind dat behoort tot de top 30 van topschakers onder de 30 jaar, nam het tijdens een toernooi van de Moscow Chess Federation op tegen een intelligente schaakrobot. Daarbij is voorzichtigheid op zijn plaats, want de robot heeft tijd nodig om waarnemingen te verwerken. Dat heeft het jongetje op een pijnlijke manier geweten.

Middenin de partij pakt het jongetje een pion, maar hij doet dit terwijl de robot nog bezig is met 'nadenken'. Plots, in een vlaag van kunstmatige verstandsverbijstering, grijpt de robotarm niet een schaakstuk maar de vinger van het jongetje. Vervolgens wordt de vinger zo hard geknepen dat het breekt.

Rechtszaak

"De robot heeft een vinger van de jongen gebroken, dat is natuurlijk erg. Blijkbaar hebben de ontwikkelaars van de robot iets over het hoofd gezien", aldus Sergey Lazarev, de organisator van het schaaktoernooi.

De jongen was zo volhardend dat hij de volgende wedstrijddag alsnog - met een gebroken vinger - heeft afgemaakt. Zijn ouders zijn van plan om een rechtszaak aan te spannen tegen de ontwikkelaars van de killerrobot. Lazarev begrijpt de frustratie. "Wij willen ze bijstaan en dit samen voorkomen in de toekomst. De veiligheid van dit soort robots moet worden opgeschroefd."

Bizar
  • Videostill