Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM doet onderzoek naar agent die op 16-jarige Jouke schoot

Het Openbaar Ministerie verdenkt de agent die tijdens de boerenprotesten op de trekker van de 16-jarige Jouke schoot van poging tot doodslag. In een persbericht laat het OM weten een onderzoek te zijn gestart.

OM doet onderzoek naar agent die op 16-jarige Jouke schoot

“Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland heeft besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen een politieagent. Hij heeft op 5 juli 2022 zijn vuurwapen op een zodanige manier gebruikt, dat er voor het OM voldoende redenen zijn voor een onderzoek naar een poging tot doodslag. De politieagent heeft gericht geschoten tijdens een incident onderaan de oprit van de A32 bij Heerenveen.” De beelden van dit incident zijn hieronder te zien.

Het onderzoek is al in een redelijk gevorderd stadium. “In het onderzoek van de Rijksrecherche zijn getuigen gehoord en beelden bekeken”, meldt het OM. “Het incident is uitvoerig geanalyseerd. Duidelijk is dat de betreffende politieagent gericht heeft geschoten op de cabine van een rijdende tractor. De bestuurder daarvan was een 16-jarige jongen. Het OM is op basis van dit onderzoek van oordeel dat deze politieagent ten onrechte gericht op de jongen heeft geschoten. Van direct gevaar voor het leven van de agent of dat van anderen was op dat moment geen sprake.”

Anoniem

De naam en leeftijd van de agent worden niet genoemd in het persbericht. Daarvoor is uit veiligheidsoverweging gekozen. Eerder werd er al gemeld dat de agent die de schoten had gelost moest onderduiken vanwege alle commotie die ontstond toen de beelden op internet verschenen.

Meerdere agenten

In het persbericht laat het OM ook weten dat er is gekeken naar twee andere agenten die hun dienstpistool gebruikten bij de boerenprotesten. “De officier van justitie concludeert dat deze politieagenten eveneens niet conform de ambtsinstructie hebben gehandeld. Toch ziet de officier geen reden om over te gaan tot een strafrechtelijk onderzoek, omdat zij niet gericht hebben geschoten. De politie zal dit intern afhandelen.”

Misdaad
  • Videostill