Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beveiliging Ridouan T. rommelt - corrupte cipier en contact met Italiaanse maffia

Hij mag dan in de Extra Beveiligde Inrichting zitten, maar Ridouan T. kon lange tijd gewoon met de buitenwereld communiceren. We wisten al dat hij via zijn neef, advocaat Youssef T. berichten naar buiten bracht, maar uit gegevens van de FBI blijkt nu dat er nog veel meer mis zou zijn bij de beveiliging van de EBI in Vught.

Beveiliging Ridouan T. rommelt - corrupte cipier en contact met Italiaanse maffia

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI waarschuwde al in 2020 dat Ridouan T. vanaf het begin van zijn gevangenschap zonder problemen communiceerde met criminelen buiten de EBI. Dat komt volgens de FBI omdat hij ‘regelmatig middelen ter beschikking gesteld voor ongecontroleerde fysieke en/of elektronische communicatie met derden’.

Die middelen waren niet (alleen) afkomstig van de neef van T., met wie hij heimelijk kon communiceren. Volgens de FBI was er sprake van een of meerdere gecompromitteerde gevangenisbewakers.

Italiaanse maffia

Ridouan T. zou vanuit zijn cel onder andere contact gehad hebben met de Italiaanse maffioso Raffaele Imperiale. In november 2020 ontving het lid van de gevreesde Camorra-organisatie het volgende bericht: Sir, stuur me het juiste rekeningoverzicht en maak samen met mijn zoon een gedetailleerde specificatie van de gegevens.

Opvallend genoeg laat Ridouan T. weten dat Imperiale contact op moet nemen met de zoon van de Nederlander - iemand die tot nu toe grotendeels buiten beeld is gebleven. Het bovenstaande bericht zou ook via de telefoon van de zoon van T. gestuurd zijn, net als vele andere berichten aan het adres van Imperiale.

Informatie genegeerd

Ondanks de dringende berichten van de FBI werd er niet hard ingegrepen door de EBI. Een woordvoerder van het OM reageerde over het nieuws dat Ridouan T. met de buitenwereld kon communiceren: “Dit is onderzocht, maar harde bewijzen of en hoe dat heeft kunnen plaatsvinden heeft dat niet opgeleverd.”

Het gebrekkige resultaat van dat onderzoek betekende onder andere dat het OM geen grond zag om bezoeken van Youssef T. aan de EBI te weigeren. Later zou blijken dat ook hij heimelijke communicatie tussen Ridouan T. en de buitenwereld kon verzorgen.

Misdaad
  • Pro Shots