Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Uit Pompekliniek ontsnapte tbs’ers zijn beruchte criminelen

Luciano D. (links) en Sherwin W. (rechts), de twee mannen die dinsdagavond uit de Nijmeegse Pompekliniek wisten te ontsnappen, zijn nog steeds op de vlucht. Justitie heeft foto’s van het tweetal en hun vluchtwagen verspreid.

Uit Pompekliniek ontsnapte tbs’ers zijn beruchte criminelen

Luciano D.* (24) en Sherwin W. (27) wisten dinsdagavond uit de tbs-kliniek te ontsnappen. Rond 20.30 werd het hek door onbekenden met een slijptol opengezaagd. De twee tbs’ers en hun bevrijders reden vervolgens weg in een klaarstaande auto.

“Deze onttrekking heeft plaatsgevonden zonder geweld te gebruiken”, meldt de politie. “Het Openbaar Ministerie en de politie zijn direct geïnformeerd en de twee tbs’ers worden opgespoord. De Inspectie Justitie en Veiligheid is op de hoogte gesteld van deze ontsnapping. Bij zo’n gebeurtenis is een inspectie-onderzoek gebruikelijk.”

Opsporingslijst

Eén van de twee mannen, Luciano D., stond in 2017 als jongste crimineel ooit op de Nationale Opsporingslijst. Hij heeft een uitgebreid strafblad, met onder andere twee gewapende overvallen die hij pleegde toen hij nog minderjarig was. Toen hij daarvoor in een jeugdinrichting werd geplaatst, wist D. ook te ontsnappen.

De andere tbs’er, Sherwin W., werd veroordeeld toen hij in september 2015 bij een woningoverval de 48-jarige Mick Pitaj doodschoot. W. was eerder al veroordeeld tot jeugd-tbs, maar op het moment van de overval was hij met verlof.

Signalement

De politie is direct na de ontsnapping met onder andere een helikopter op zoek gegaan naar het tweetal. Het Fugitive Active Search Team Nederland (ook wel bekend als Team FastNL) heeft een klopjacht op het tweetal geopend. Tot dusver is men er echter nog niet in geslaagd om ze te vinden. Om de twee mannen alsnog te vinden zijn er herkenbare foto’s vrijgegeven, evenals een signalement. Dat is een ultiem middel en wordt alleen ingezet als de gebruikelijke opsporingspogingen zijn mislukt. Het signalement volgt onder deze afbeelding.

De vluchtauto van de mannen.

“Beide mannen hebben een normaal postuur. W. is 1.74 meter, heeft 2 gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Hij droeg tijdens de ontsnapping een bruin trainingspak. D. is 1.83 meter lang en droeg dinsdagavond een donkerblauw trainingspak. Als u hen gezien heeft of weet waar ze verblijven, benader hen niet zelf, maar bel direct de gratis opsporingstiplijn 0800-6070.”

*Artikel is achteraf aangepast. Luciano D. is inmiddels opgepakt en dus geanonimiseerd. Hetzelfde geldt sinds 24 februari 2023 voor Sherwin W.

Misdaad
  • Politie