Stikstof: sommigen schreeuwen moord en brand en omschrijven de hoeveelheid uitstoot van het stofje in Nederland als een heuse ramp, anderen vinden vooral dat de radicale Europese én landelijke regelgeving het probleem zijn. Feit blijft dat de overheid hard gaat ingrijpen. Keihard, zo werd vrijdagmiddag duidelijk.
Toen het regeerakkoord naar buiten kwam, werd al bekend dat dit kabinet de stikstofuitstoot gehalveerd wil hebben in 2030. Dit onder druk van een uitspraak van De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. De Raad hakte enige tijd terug met de botte bijl in op het Nederlandse stikstofbeleid, waardoor allerlei bouwplannen ineens in gevaar kwamen. Er is namelijk een soort stikstofplafond afgesproken, waar jarenlang redelijk soepeltjes mee om werd gesprongen. Maar dat verandert nu.
Boeren de lul
Het kabinet heeft vrijdag een kaart de wereld ingeslingerd, waarop te zien is in welke gebieden er hoeveel stikstofreductie moet plaatsvinden. Per provincie en gebied verschilt dat. In grote delen van Nederland gaat het om een vermindering van 47%, maar er zijn uitschieters van gebieden waar er een reductie van maar liefst 70% tot 95% moet plaatsvinden, als het aan de overheid ligt. Provincies moeten zelf met plannen komen om dat te bewerkstelligen, met als uiteindelijke hoofddoel: "Een 'gezond stikstofniveau' in driekwart van alle natuurgebieden in Nederland".
En wie betaalt de prijs daarvoor? Juist, vooral de boeren. Want wil de overheid deze radicale plannen echt doorvoeren, dan zullen veel agrariërs moeten stoppen, verhuizen of hun bedrijf compleet moeten afbreken en op een andere manier gaan invullen. Hoeveel? Heel veel, onthulde RTL Nieuws eerder al. Ambtenaren zouden er volgens RTL rekening mee houden dat zo'n eenderde van alle boeren in Nederland moeten kappen met hun bedrijf door het nieuwe beleid. En doen ze dat niet vrijwillig, dan worden ze daartoe gedwongen, is de verwachting.
Met de trekker naar Den Haag
Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de eerste protestacties vanuit de agrarische sector al zijn aangekondigd. Op 22 juni broezen hordes trekkers richting Den Haag, op initiatief van Boerencollectief Agractie, schrijft RTL Nieuws. Voorman Bart Kemp zegt in gesprek te willen gaan met de regering. "We willen bewegen, hebben aanbiedingen gedaan, maar vervolgens wordt daar niets mee gedaan", stelt hij. Naar verwachting zullen andere boerenactiegroepen zich aansluiten bij de demonstratie.
- RTL Nieuws
- Pro Shots/NL Beeld