To knal, or not to knal, dat is de vraag. En de Tweede Kamer lijkt daarop een voorlopig antwoord te hebben gegeven, naar aanleiding van een 'anti-vuurwerkmotie' die was ingediend door Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).
Als het aan de twee linkse politici ligt, gaat de Nederlandse vuurwerktraditie in rook op. Of nou ja, juist niet. Hoe dan ook, Klaver en Ouwehand willen een ban op al het consumentenvuurwerk. Hun belangrijkste drijfveren voor zo'n algeheel verbod, zijn onder meer de angst en stress die al dat geknal voor dieren oplevert, milieuvervuiling en het feit dat sommige mensen letsel oplopen tijdens oud-en-nieuw.
In 2020 is een deel van het vuurwerk al verboden. Dit gaat spul uit de F3-categorie: semi-professioneel knalwerk en grote pijlen en zo. Alles uit de F2-categorie (potten, kaarsen en ander kleiner consumentenvuurwerk) en F1-categorie ('kindervuurwerk' zoals sterretjes, trektouwtjes of knalerwten) is op dit moment nog wel toegestaan.
Geen steun in de kamer
En dat blijft zo, als het aan een merendeel van de Tweede Kamer ligt. Gisteravond voerde de Kamer een debat over de motie van GroenLinks en PvdD en bleek dat op dit moment in ieder geval 86 van de 150 kamerleden tegen zo'n algeheel verbod zijn. Partijen als de VVD, CDA en SP gaven daarbij aan dat het gebruik van vuurwerk al behoorlijk aan banden is gelegd in 2020. Andere argumenten zijn dat zo'n verbod kan leiden tot een toename van veel gevaarlijker illegaal vuurwerk,
Ook PVV, Forum, de Groep Van Haga, JA21 en de BBB zien helemaal niks in het plan om de vuurwerktraditie in Nederland de kop in te drukken. Voorstanders van de motie zijn de ChristenUnie en de SGP. D66 twijfelt.
Al met al geniet de motie dus onvoldoende steun in de Kamer. En kunnen we voorlopig nog gewoon onze 144 shots Titanium Thunder-potten de lucht in knallen op oudejaarsavond.
- Metro, NOS, RTL Nieuws
- iStock, CESAR MARTINEZ AMOR