Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'een explosieve bestelling'

Illegaal vuurwerk is illegaal. Niet alleen het afsteken, maar ook het bestellen ervan. En dat loopt niet altijd met een sisser af.

Bij de politierechter: 'een explosieve bestelling'

Eind 2018 boeken politie en justitie naar eigen zeggen een megasucces in de strijd tegen illegaal vuurwerk. Op verschillende plaatsen in Nederland, Frankrijk en Polen worden invallen gedaan bij webshops die zonder enige restricties het zwaarste vuurwerk aanbieden aan iedereen die het maar wil hebben. Niet alleen de mensen achter de webshops lopen tegen de lamp, ook hun klanten zijn de klos. Zo’n 2000 Nederlanders die online illegaal vuurwerk bestelden, kunnen een dagvaarding verwachten. Eén van hen is Michael* (24). Met een feilloos gecoiffeerd kapsel en dito baard zit hij, zo’n tweeënhalf jaar nadat hij zijn online bestelling plaatste bij het Poolse Bombashop. com, voor de rechter. Hij was zich van geen kwaad bewust, zegt hij.

“Ik zat gewoon wat filmpjes te kijken op YouTube,” zeg hij.

“Vuurwerkfilmpjes. Toen heb ik zo’n pop-upvenstertje aangeklikt.

Hoe moest ik weten dat het illegaal vuurwerk was? Het staat er niet bij of zo.”

“Bestelt u vaker vuurwerk online?” vraagt de rechter.

“Nooit,” zegt Michael stellig. “Ik heb niet zo veel met vuurwerk.” Dat verbaast de rechter.

“Cobra 6, DumBum Maxi, Dum- Bum Big, ScreamShells, Bodenblitz...” somt ze zijn indrukwekkende bestelling van destijds op.

“Ja, knallen vind ik soms wel mooi,” bekent Michael.

“In totaal bestelde u voor ruim 200 euro aan vuurwerk. Dat is toch best veel voor iemand die er eigenlijk weinig mee heeft?”

“Dat had volgens mij met de verzendkosten te maken,” herinnert Michael zich. “Als je boven een bepaald bedrag zat dan werd het gratis verstuurd, geloof ik.”

“Nee hoor,” weet de rechter.

“Op de factuur staat 30 euro verzendkosten.”

“Oh,” zegt Michael. “Dan weet ik het ook niet precies.”

De rechter gelooft duidelijk weinig van zijn halfslachtige verhaal.

Ook de bewering dat hij zijn bestelde vuurwerk nooit heeft ontvangen, wordt met hoog opgetrokken wenkbrauwen voor kennisgeving aangenomen.

Temeer omdat uit de administratie van de webshop is gebleken dat hij zijn geld nooit heeft teruggevraagd of anderszins zijn beklag heeft gedaan. Of hij het vuurwerk heeft ontvangen doet vandaag ook niet terzake; het plaatsen van de bestelling en het betalen ervan is voldoende bewijs voor een poging tot invoeren.

Zijn advocaat gooit het daarom over een andere boeg. Demonstratief houdt hij zijn smartphone omhoog.

“Dit is de website van Bombashop.com,” zegt hij. “Die site is nog gewoon in de lucht. Als ik zou willen kan ik precies diezelfde bestelling nog steeds plaatsen.

Als het allemaal zo overduidelijk illegaal is, zoals wordt gezegd, hoe kan het dan dat dit nog altijd open en bloot wordt verhandeld?” Daar weten de rechter en officier zo snel geen antwoord op. Het feit dat de site na de invallen van 2018 twee jaar later nog volop in bedrijf is, verbaast hen zichtbaar, maar het maakt Michaels verhaal er niet geloofwaardiger op.

“Ik ben ook geen expert,” zegt de officier. “Maar dat een Cobra 6 illegaal vuurwerk is, dat weet volgens mij iedereen. Daar kun je een auto mee opblazen.”

De rechter deelt haar mening.

Als Michael niet wist dat het bestelde vuurwerk illegaal was, dan had hij dat móeten weten. Het vuurwerk mag hij dan nooit hebben ontvangen, de bijbehorende taakstraf van 50 uur krijgt hij wel.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

Misdaad
  • Petra Urban