Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Doorbraak in onderzoek naar mensensmokkel: 134 mensen opgepakt, 900.000 euro in beslag genomen

Mensensmokkel is een schrijnend probleem dat vaak op de achtergrond blijft. De Koninklijke Marechaussee is er via een internationaal samenwerkingsverband in geslaagd een aantal kopstukken uit die wereld op te pakken.

mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft in een groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel in totaal 134 mensen aangehouden. Daarvan bevonden 63 zich in Oostenrijk. Ook werden er meerdere gesmokkelde vreemdelingen onderschept.

Grote samenwerking

Voor het onderzoek, onder leiding van Europol, werkte de Koninklijke Marechaussee samen met opsporingsdiensten uit Servië, Roemenië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland. Het richtte zich op het opsporen van mensensmokkelincidenten bij de Balkanroute. In totaal werden er meer dan 900 smokkelincidenten ontdekt, de meeste in Oostenrijk en Duitsland. In Nederland voerde een rechercheteam van de Marechaussee in Coevorden controles aan de binnengrenzen uit, waarbij er zes incidenten werden ontdekt. Er werden vier verdachten aangehouden, die onderdeel bleken uit te maken van een groot netwerk dat internationaal actief is. Door het uitwisselen van informatie tussen landen konden uiteindelijk verschillende hoofdverdachten worden opgepakt.

Veel doorzoekingen tegelijk

Tijdens de grootschalige actie werden er in vijf landen 151 woningen tegelijkertijd doorzocht. De laatste aanhoudingen vonden twee dagen geleden plaats. Ook werd er in totaal ruim 900.000 euro in beslag genomen. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee gaf een toelichting: "We zien allerlei routes door Europa lopen waarop mensen gesmokkeld worden vanuit landen als Syrië en Afghanistan. Vaak zijn mensen weken onderweg onder erbarmelijke omstandigheden en moeten ze voor hun reis duizenden euro's betalen. Het is mooi dat in dit onderzoek verschillende landen en opsporingsdiensten hebben samengewerkt om deze ernstige vorm van criminaliteit aan te pakken."

Nieuws
  • De Telegraaf, AD
  • Pro Shots / NL Beeld