Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Interpol weigert ex-minister op te sporen

In Suriname is ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad bij verstek veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij bevindt zich echter in het buitenland en Interpol weigert te helpen zoeken.

Interpol weigert ex-minister op te sporen

Gerrit Zalm wordt gezocht omdat hij nog twaalf jaar moet zitten voor witwassen, corruptie en oplichting.

Klinkt ongeloofwaardig? In Suriname niet: voormalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad wordt al sinds juli vorig jaar wereldwijd gezocht voor dezelfde vergrijpen – en zijn gevangenisstraf staat nog steeds open. Toch stopt Interpol met zoeken naar Hoefdraad, zo heeft diens advocaat vorige week bekendgemaakt. Wat is er precies gebeurd?

In 2015 werd Hoefdraad – behalve politicus en econoom ook begenadigd schaker – benoemd tot minister van Financiën. In januari 2020 bleek er 100 miljoen dollar zoek te zijn, waarna hij werd aangeklaagd. De minister was echter spoorloos verdwenen, volgens sommigen zou hij zich in buurland Guyana bevinden. Nog voordat hij in december 2021 bij verstek werd veroordeeld tot twaalf jaar cel, kwam Hoefdraad op de Internationale Opsporingslijst. De vernedering was compleet voor de dan 59-jarige erudiete schaakkampioen: hij staat tussen verkrachters en moordenaars met als toevoeging ‘postuur: mollig/gezet’.

Volgens medestanders van Hoefdraad zou zijn veroordeling politiek gemotiveerd zijn. In aanloop naar de hogerberoepszaak heeft Interpol zich bij hen geschaard. De internationale politie-organisatie denkt dat de vervolging van Hoefdraad de huidige regering van Chan Santokhi wel héél goed uitkomt en heeft Hoefdraad van hun lijst geschrapt.

De opsporingsautoriteiten in Suriname reageerden direct door Hoefdraad dan maar op de binnenlandse opsporingslijst te zetten, terwijl ze dondersgoed weten dat hij zich in het buitenland bevindt.