Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Politiebazen gearresteerd tijdens internationale actie tegen vermeende Brabantse drugsbaron Edin G.'

Interpol heeft samen met andere opsporingsdiensten een gigantische politieactie uitgevoerd in Bosnië en Herzegovina. De actie was naar verluidt gericht tegen Edin G., zo schrijft het AD vandaag. Het vermeende Bredase onderwereldkopstuk is volgens de Amerikanen een van de grootste drugsbazen ter wereld. 

Edin G.

De politieactie werd door lokale politiediensten samen met FBI- DEA- en Interpol-agenten uitgevoerd op meerdere plekken in Bosnië en Herzegovina. Bij 'operatie Black Tie' werden invallen gedaan bij 23 verdachten, die allemaal onderdeel zouden uitmaken van de 'inner circle' van Edin G. Black Tie is volgens Interpol onderdeel van de strijd tegen het zogenaamde 'superkartel', een internationaal cokenetwerk waartoe ook figuren als Ridouan Taghi en leden van de Ierse misdaadfamilie Kinahan zouden behoren.

Tijdens operatie Black Tie zijn enkele zeer opvallende arrestaties verricht, zo schrijft het AD. Onder andere een aantal hoge politiebazen zouden zijn opgepakt. Ook zijn er tienduizenden euro's aan cash, vuurwapens en auto's in beslag genomen. Dit gebeurde op zo'n veertig locaties.

Edin G.

Edin G. is een Bosnische Nederlander die in Breda opgroeide. De Brabander zou in de jaren erna uitgegroeid zijn tot zeer invloedrijk onderwereldfiguur en wordt vandaag de dag gezien als baas van de 'Tito- en Dino-bende'.

Operatie Black Tie draaide volgens het Algemeen Dagblad dus om G. en de organisatie waar hij volgens de verdenkingen de leider van is: het Tito- en Dino-kartel. Hij wordt door het internationale samenwerkingsverband een 'high value target' genoemd. Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) is G. tegenwoordig een van de grootste drugsbazen ter wereld.

Opgepakt in Dubai

In 2022 werd Edin G. opgepakt. Dat gebeurde in Dubai tijdens operatie Desert Light, omdat de Bredanaar volgens de opsporingsdiensten mogelijk onderdeel was van een 'superkartel'. Dat criminele samenwerkingsverband zou verantwoordelijk zijn geweest voor een derde van alle coke die de afgelopen jaren vanuit Zuid-Amerika naar Europa werd gesmokkeld.

Nederland vroeg na de arrestatie van Edin G. om zijn uitlevering. Volgens het NRC was dit op basis van gekraakte berichten afkomstig van Sky-cryptofoons. Uit de chats zou blijken dat G. betrokken was bij de invoer van duizenden kilo's coke via de havens van Rotterdam en Hamburg. Ook zou hij betrokkenheid hebben gehad bij het invoeren van grondstoffen voor de productie van crystal meth.

Deal met justitie

Om onduidelijke redenen kwam de Nederlander toch weer op vrije voeten, maar volgens het NRC is hij na onderhandelingen op 16 november 2023 alsnog veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam. Daar was hij alleen niet bij aanwezig.

Crimesite wist destijds te melden dat G. in ruil voor strafverkorting geen verdediging voerde in het proces. Hij werd volgens het misdaadplatform veroordeeld tot 7 jaar cel en het betalen van een geldboete van 1 miljoen euro. Kortom, Edin G. zou een deal hebben gesloten met justitie. Wat de exacte afspraken over het uitzitten van zijn straf inhouden, is niet bekend. Ook is het niet duidelijk waar G. zich nu bevindt.

Misdaad
  • AD, europol.europa.eu
  • Europol