Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie zet twee nieuwe zaken op Interpol-lijst met mysterieuze onopgeloste vrouwenmoorden

Zes landen werken via de campagne Identify Me samen om de identiteit te achterhalen van slachtoffers van vrouwenmoorden.

Vrouwenmoorden

In mei 2023 lanceerden meerdere landen, waaronder Nederland, in samenwerking Interpol het samenwerkingsverband Identify Me. Dit werd gedaan als poging om tientallen vrouwenmoorden op te lossen. In totaal ging het om 22 dode meisjes en vrouwen. Tijdens die campagne deed Nederland met 9 zaken mee.

Na het succes van de eerste Identify Me - de campagne leverde 1.800 tips op en leidde tot de identificatie van een in Antwerpen overleden vrouw - wordt de actie nieuw leven ingeblazen. Vandaag beginnen zes landen met een zoektocht naar de identiteit van 46 vrouwen. Naast Nederland, België en Duitsland doen nu ook Italië, Frankrijk en Spanje mee.

"De hoop is dat dankzij de nieuwe oproep aan het internationale publiek meer vrouwen hun naam kunnen terugkrijgen", schrijft de politie op haar website.

Twee nieuwe zaken

Een overzicht van alle Nederlandse vrouwenmoorden, inclusief de de twee 'nieuwe' cold cases', vind je hieronder. Meer details en beeldmateriaal vind je op de website van de politie. Alle internationale zaken zijn te vinden op de site van Interpol. Als je een tip wil doorgeven aan de politie, dan kan dat via de website van de politie (er is een tipformulier voor elke zaak) of via de opsporingstiplijn (0800-6070). Een belletje naar Meld Misdaad Anoniem kan ook (0800-7000).

Nieuwe zaak: de vrouw met de Duitse sleutels (NL10)

Op 4 juli 2004 werd een overleden vrouw gevonden in de duinen bij Wassenaar. Mogelijk komt ze uit Duitsland, aangezien de kleding die ze aanhad voornamelijk in dat land en in Zwitserland werd verkocht. Andere opvallende kenmerken: een kattenhorloge, littekens en sleutels die ooit in het Duitse Bottrop zijn afgeleverd. De politie vermoedt dat het slachtoffer de laatste jaren van haar leven in Duitsland of Nederland woonde.

De vrouw met de Duitse sleutels.

Nieuwe zaak: de vrouw met de Belgische connectie (NL11)

Op 6 januari 2013 werd het lichaam van een vrouw langs de Maas bij Maastricht aangetroffen. Mogelijk is ze vanuit België naar Nederland gedreven en hier aangespoeld. De vrouw droeg een tongpiercing, een opvallende ring en een ketting. De politie heeft een reconstructie gemaakt op basis van haar schedel, maar mogelijk ziet ze er heel anders uit. Het is niet bekend welke kleur haar haren, ogen en huid hadden.

De vrouw met de Belgische connectie.

Zaak: het heulmeisje (NL01)

Aangetroffen op: 24 oktober 1976

Waar: vlakbij voormalig parkeerplaats De Heul, langs snelweg A12 bij Maarsbergen.

Omstandigheden: het lichaam van een vermoedelijk nog jonge vrouw wordt onder een laag takken en aarde aangetroffen.

Zaak: het meisje van Teteringen (NL02)

Aangetroffen op: 25 december (Eerste Kerstdag) 1990

Waar: in het bos bij Teteringen

Omstandigheden: voor haar dood is het slachtoffer waarschijnlijk ernstig verwaarloosd en mishandeld.

Zaak: de vrouw in de gracht (NL03)

Aangetroffen op: 6 september 1992

Waar: in het centrum van Amsterdam

Omstandigheden: een voorbijganger treft twee handen aan bij de Lauriersgracht. Na een zoekactie worden op verschillende plekken (in verschillende grachten) meerdere lichaamsdelen aangetroffen, waaronder een romp in een koffer in de Egelantiersgracht. Alle lichaamsdelen blijken van één persoon te zijn.

Zaak: de vrouw op de grens (NL04)

Aangetroffen op: 6 juli 1994

Waar: het Zwin, een natuurgebied tussen Nederland en België.

Omstandigheden: verspreid over twee dagen worden meerdere lichaamsdelen van een vrouw gevonden.

Zaak: de vrouw met de armband (NL05)

Aangetroffen op: 13 januari 1995

Waar: Amstelveen

Omstandigheden: in het water wordt door een voorbijganger een plastic pakket gevonden. In het pakket zitten delen van een vrouw. Haar hoofd, onderbenen en een arm ontbreken.

Zaak: de vrouw op de boot (NL06)

Aangetroffen in: januari 1998

Waar: Jacob van Lennepkade, Amsterdam

Omstandigheden: na een brand op een woonboot wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Het slachtoffer blijkt onder een valse naam te leven. Haar ware identiteit is tot op heden nooit achterhaald.

Zaak: de vrouw in de Gaasp (NL07)

Aangetroffen op: 17 september 1999

Waar: rivier de Gaasp

Omstandigheden: een voorbijganger in een boot vindt een industriële afvalcontainer in de rivier en trekt hem uit het water. De politie onderzoekt de container en treft een deels in beton gegoten lichaam aan. Het vrouwelijke slachtoffer is met een vuurwapen om het leven gebracht.

Zaak: de vrouw in het IJ (NL08)

Aangetroffen op: 17 mei 2004

Waar: in het IJ bij Amsterdam

Omstandigheden: een schipper vindt een grote tas met daarin het onderlichaam van een vrouw.

Zaak: de vrouw in de koffer (NL09)

Aangetroffen in: de herfst van 2005

Waar: in de Thorbackesingel, Schiedam

Omstandigheden: iemand van de groenvoorziening wil midden in een Schiedamse woonwijk een rode koffer opruimen. In de koffer zit het lichaam van een jonge vrouw.

Misdaad
  • Politie.nl
  • politie.nl, Interpol