Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoge straffen voor Roger ‘Piet Costa’ P. en anderen in beruchte 'martelcontainerzaak'

Roger P. heeft de maximale celstraf van 33 maanden opgelegd gekregen van de rechter. Dit vanwege zijn rol in de martelcontainerzaak.

Martelcontainer

In de geruchtmakende zaak rondom de 'martelcontainer' in Wouwse Plantage heeft de rechter vandaag in totaal elf personen veroordeeld tot celstraf, variërend van 1 tot 9 jaar. Slechts één verdachte hoeft niet de gevangenis in.

Piet Costa

Roger P, beter bekend als Piet Costa vanwege zijn tripjes naar Costa Rica, is niet lang geleden ook nog veroordeeld tot vijftien jaar cel, onder andere voor zijn betrokkenheid in grootschalige en internationale cokehandel. Bij de veroordeling van vandaag moest de rechter daar rekening mee houden.

"Voor beide zaken kon P. in totaal maximaal zeventien jaar en negen maanden cel opgelegd krijgen, vanwege een specifieke juridische bepaling", aldus de NOS. Costa kreeg daarom de maximaal mogelijke 33 maanden cel opgelegd. De rechter sprak in de containerzaak over "een groep die op nietsontziende wijze het recht in eigen hand wilde nemen".

'Martelcontainer'

Dat heeft alles te maken met de zogenaamde 'martelcontainer' die in juni van 2020 werd ontdekt. Daarin stond zelfs een tandartsstoel waarin slachtoffers konden worden vastgebonden. En een snoeischaar en takkenzaag om ze aan het praten te krijgen.

Deze container was onderdeel van een een soort onderwereldgevangenis, bestaande uit in totaal zeven zeecontainers. Eerder werd informatie uit een rapport van TNO openbaar gemaakt, waaruit bleek dat die container uiterst professioneel was geïsoleerd. "De inrichting blijkt geen amateurwerk, de geluidsisolatie in de containers is met kennis van zaken aangebracht", stond daarin. Hoe hard er ook geschreeuwd werd, niemand zou kunnen horen wat zich in de container afspeelde.

De groep beschikte ook over gestolen politieuniformen en blauwe zwaailichten. Daarmee wilden ze zich voordoen als agenten om beoogde doelwitten op te pakken en naar de martelcontainer en een aantal andere containers - ingericht als cellen - te brengen. Dit zou allemaal georganiseerd worden door een soort arrestatieteam dat door de groep zelf het ‘A-team’ werd genoemd.

Bewijs

Het bewijs in de zaak komt grotendeels voort uit ontgrendelde Encrochat-berichten. Daarbij konden agenten live meelezen met de berichten die verschillende criminelen naar elkaar stuurden. Zo werd al snel duidelijk dat P. van plan was om met een aantal mensen af te rekenen. "Iedereen gaat liggen, geloof me", zou hij hebben gestuurd. "Ze moeten dood, tot hun hond toe".

Misdaad
  • Trouw, NOS, AD
  • Politie