Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beveiliging Özcan Akyol aangescherpt: 'Aantal bedreigingen neemt toe'

Bedreigd worden vanwege zijn werk is voor Özcan Akyol niks nieuws, maar de situatie lijkt steeds erger te worden voor de programmamaker. Dit deed de programmamaker uit de doeken in een gesprek met persbureau AP.

Akyol

De bedreigingen zijn ruim een week geleden binnengekomen op het adres van het AD - Akyol schrijft een column voor deze krant - en zó ernstig van aard dat de beveiliging rondom zijn persoon is opgeschroefd. De programmamaker wordt nu zowel thuis als buiten de deur beveiligd. In de dreigende berichten wordt niet alleen Özcan genoemd, maar ook zijn gezin en de mensen met wie hij samenwerkt.

Al met al was de dreigende situatie reden om de zaterdaguitzending van zijn radioshow Onze man in Deventer deze keer niet vanuit zijn huis in Deventer op te nemen, maar op het Mediapark in Hilversum. Dat is echter geen oplossing voor de lange termijn, zo geeft Akyol zelf aan. "Het is geen optie om dit programma niet vanuit huis te maken. Dat is het hele format."

'Het wordt alleen maar meer'

"Ik word er moedeloos van", aldus de schrijver, programmamaker en radioman. Het lijkt er volgens hem op dat niemand echt een oplossing weet voor het steeds groter wordende probleem. Dat geldt zowel voor het OM als voor de politiek. "Op de een of andere manier lukt het niet om het een halt toe te roepen. Ik had acht jaar geleden al last van bedreigingen en het neemt niet af, maar toe."

Twee jaar terug is er al eens een man uit Almere veroordeeld voor het plaatsen van walgelijke dreigementen via Twitter, waarin hij zich richtte tot de tv-persoonlijkheid en zelfs dreigde diens destijds twee jaar oude dochtertje te verkrachten.

'Niet goed te herleiden'

Uit welke hoek de meest recente bedreigingen komen? Dat is nog onduidelijk. "Soms zijn het mensen met een migratieachtergrond die me een verrader noemen, soms zijn het mensen met racistische motieven", legt Akyol uit aan de NOS. "Maar waar dit nu vandaan komt, kan ik niet goed herleiden."

Heel veel wil de politie nog niet zeggen over de dreigementen, maar volgens een woordvoerder is het onderzoek in volle gang. Ondertussen geeft Akyol aan dat hij zich ondanks alles niet laat tegenhouden. "Ik kan alles doen wat ik wil. Ook mijn werk gaat gewoon door."

Nieuws
  • NU.nl, AP, NOS
  • Bruno/Brunopress.nl