Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bas Smit moet bezorgdienst sluiten: ‘Overlast, seksisme en drugsgebruik’

“Het is een gekkenhuis, bijna iedereen gebruikt drugs.”

Bas Smit moet bezorgdienst sluiten: ‘Overlast, seksisme en drugsgebruik’

Bas Smit heeft een dappere poging gedaan om zijn eigen 24-uurs bezorgservice Zapp te starten in Amsterdam Oost. Een groot succes is het echter niet geworden. Buurtbewoners klagen al lange tijd over de enorme overlast die het bedrijf oplevert, evenals het constante drugsgebruik van de werknemers en hun seksistische gedrag.

Overlast en drugs

In Story staat een gesprek met een bewoner die - net als ruim 100 andere klagers - al langere tijd last heeft van de bezorgdienst. “Het bedrijf zit er sinds mei vorig jaar. Het was meteen raak. Veel overlast, een vervuilde straat, intimidaties naar bewoners toe en zelfs bedreigingen. Vooral 's nachts was er veel lawaai en harde muziek. Er hangt een dreigende sfeer. Niet de omgeving waaraan je je kinderen wilt blootstellen.”

Ook Het Parool raakte aan de praat met een aantal buurtbewoners. “'Het is een gekkenhuis”, beschreven zij. “Bijna iedereen gebruikt drugs – bezorgers én orderpickers. Als je de winkel binnenkomt, kan je de wiet vaak gewoon ruiken en er wordt gesnoven.”

Seksisme

In de Amsterdamse krant kreeg een medewerker ook de gelegenheid om verhaal te doen over de wijze waarop mensen in het bedrijf met vrouwen omgingen. Ze vertelde dat ze maar al te vaak ‘seksistische opmerkingen’ naar haar hoofd geslingerd kreeg. “Als vrouw voelde je je dan niet op je gemak. En als een supervisor zoiets zei en je ging er niet in mee, dan moest je rotklusjes doen, zoals de hele voorraad tellen. Of je kreeg een slechte review.”

Gesloten

Uiteindelijk heeft het bedrijf zijn deuren moeten sluiten. Dat meldde Het Parool vanochtend. Bas Smit zegt zelf dat er een onderzoek is gestart naar de bezorgdienst. “Ik weet dat Zapp de ernst van deze beschuldigingen zeer hoog opneemt en passende maatregelen zal nemen”, verklaarde hij.

Nieuws
  • Bruno Press