Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eeuwig en altijd het mikpunt: de 15 grootste slachtoffers van de bladen

Uit Panorama nr. 15, 1999: ‘De 15 grootste slachtoffers van de bladen’

Eeuwig en altijd het mikpunt: de 15 grootste slachtoffers van de bladen

De roddelbladen zijn als de voorgevel van Katja Schuurman: uitvergroot en al een kwart eeuw hetzelfde. Tijdloze verschijningen in een steeds veranderd medialandschap, zo zou je het ook kunnen noemen en dat doen wij dan ook. In het geval van de roddelbladen is er sowieso nauwelijks verschil tussen 1999 en nu, weten we als we weer eens ons roemruchte archief in duiken, op zoek naar een pareltje.

Precies 23 jaar geleden schreven we over ‘de kappersblaadjes’ en wie toen hun grootste slachtoffers waren. Heel erg onder het stof zit dat verhaal van toen niet. Sterker nog, als je ziet op wie de Story’s, Weekends en Party’s van deze wereld destijds hun pijlen richtten, hadden het ook de edities van vorige week kunnen zijn: Gordon, Patty Brard, René Froger, Martijn Krabbé, Daphne Deckers, Katja Schuurman uiteraard, Georgina Verbaan, noem ze allemaal maar op.

Logisch ook: hoe ouder de kappersblaadjes worden, hoe meer ze in het verleden blijven hangen. Juicechannels voor de jeugd, roddels geprint op dooie bomen voor de ouderen onder ons, dat is tegenwoordig de rolverdeling. Kunt u natuurlijk ook van ons zeggen met de wekelijkse terugblik op ons eigen verleden, maar waag het eens. Op naar de roddels van toen.

Echt fascinerend om te zien hoe weinig er veranderd lijkt. Toen al ging het over niks anders dan het turbulente liefdesleven van Gordon (had hij nu wel of niet aangepapt met Marc Overmars?) en over de ziekte (reuma) waaraan hij zou lijden. Zou inderdaad, want daar werd destijds nog aan getwijfeld, met een kleine bladenoorlog als gevolg. Weekend, dat wij toentertijd omschreven als ‘de persoonlijke spreekbuis’ van Gordon, gaf hem alle ruimte om te praten over zijn ziekte, terwijl Story de tegenaanval inzette en grote vraagtekens bij ‘het jammerverhaal’ zette. Want zou hij wel écht ziek zijn? Was het niet gewoon een afleidingsmanoeuvre voor de bedroevende kaartverkoop van zijn concerttour? Privé, dat andere roddelblad, stookte het vuurtje nog meer op door foto’s van hem in ZuidAfrika te plaatsen, met gezwollen hoofd van de prednison, ‘en dus niet van de alcohol’. Alsof er niks is veranderd.

De cast van Goede Tijden, Slechte Tijden had ook gewilde slachtoffers: Katja Schuurman (‘Haar haar valt uit!’ en, nog veel erger, ‘Aidstest!’), Georgina Verbaan (‘Zelfmoordpoging!’) en Angela Schijf (‘Anorexia!’) waren de grootste mikpunten, want jong, aantrekkelijk en, zoals ze het tegenwoordig zouden noemen, juicy. En bij René Froger ging het alleen maar over zijn leven als schuinsmarcheerder, net als dat van zijn vrouw Natasja overigens. In De Telegraaf van afgelopen februari ging het er nog steeds over, over dat ze ‘honderd jaar geleden vreemdgingen’, dus blijkbaar houdt het de gemoederen nog steeds bezig.

Sommige dingen veranderen gewoon niet, maar of we daar in dit geval zo blij mee moeten zijn, is maar zeer de vraag