Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het grote boycotten is begonnen: Formule 1, Champions League, Songfestival

Met een kort statement is het lot van Sochi bezegeld: vanwege de situatie in Oekraïne zal er dit jaar geen Grand Prix plaatsvinden in Rusland. En dat is niet het enige sport- of culturele evenement dat z'n handen van de de Russische Federatie aftrekt.

F1 haalt Russische Grand Prix van kalender

We zaten er al even op te wachten, maar de kogel is dan toch door de kerk. De Grand Prix van Rusland zal dit jaar niet verreden worden. Reden is uiteraard de Russische invasie van Oekraïne, die voor internationale verontwaardiging en veroordeling heeft gezorgd.

Met een statement sluit de Formule 1 zich aan bij eerdere uitspraken van Sebastian Vettel en Max Verstappen. Rijden in Rusland in de huidige politieke situatie is simpelweg niet te doen.

Sayonara Sochi

Daarmee komt meteen een ongelukkig einde aan de F1-carriere van het Sochi Autodrom. Het verguisde circuit op het voormalig Olympisch park zou dit jaar z'n afscheidseditie houden.

Vanaf 2023 neemt het vernieuwde Igora Drive nabij Sint Petersburg het stokje over. Althans, dat is het plan. Op dit moment valt uiteraard nog niet te voorspellen of de politieke spanningen tegen die tijd bekoeld zijn.

Sancties

Het sneuvelen van de Russische Grand Prix is het gevolg van één van de vele politieke en financiële sancties tegen het land. Eerder verwijderde Haas de stickers en nationalistische kleuren van hoofdsponsor Uralkali om controverse te voorkomen.

Het bedrijf van Dmitry Mazepin staat echter nog steeds onder contract bij het Amerikaanse team. Volgende week moet duidelijk worden of dat ook zo blijft. Wanneer Uralkali wegvalt komt bovendien de carriere van zoonlief Nikita in gevaar, ook al rijdt hij nog altijd onder de neutrale RAF-vlag. Het verhaal krijgt dus nog een staartje.

Champions League-finale en Songfestival

Ook de UEFA trekt z'n klauwen van Rusland af. De organisatie laat weten dat de Champions League-finale dit jaar toch niet plaatsvindt in het Russische Sint Petersburg. De ontknoping van het voetbaltoernooi wordt verplaatst naar het Stade de France in Parijs.

Tot slot klinkt er uit de hoek van de slechte liedjes en foute glitterpakjes een steeds luidere roep om Rusland te boycotten. Verschillende betrokkenen hebben namelijk hun onvrede over de Russische deelname bij het Eurovisie Songfestival geuit. Onder meer de Letse, Zweedse en Oekraïense omroepen riepen de European Broadcasting Union (EBU) op om de Russen dit jaar te weren van het festival.

Ook AVROTROS kwam vanmiddag met een statement. Omroepdirecteur Eric van Stade deelde: “Dit is de tijd dat Europa zich moet verenigen en laat zien waar we voor staan.” Of een eventuele deelname van Rusland gevolgen zou hebben voor de Nederlandse inzending, was niet duidelijk.

Sport
  • Autobahn, T&W
  • Pro Shots/SIPA USA