Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Levenslang voor ‘moordmakelaar’ Iliass K. - ‘nietsontziend en gewetenloos’

De 34-jarige Iliass K. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het organiseren van meerdere liquidaties.

Levenslang voor ‘moordmakelaar’ Iliass K. - ‘nietsontziend en gewetenloos’

Iliass K. is volgens de rechtbank onder andere verantwoordelijk voor het organiseren van de liquidatie van Alex Gillis, een aanslag op de neef van Gillis, een vergismoord op Stefan Regalo Eggermont en de moord op Massod Amin Hosseini. Al deze daden vonden plaats gedurende een periode van een paar maanden in 2014.

Alex Gillis

Iliass K. werkte nauw samen met de in 2014 overleden crimineel Gwenette Martha. Rond 2014 zitten Martha en zijn organisatie middenin een verhitte onderwereldstrijd. Het kookpunt wordt bereikt op 27 december 2013, wanneer Martha zelf slachtoffer is van een mislukte aanslag. Zelf meent de topcrimineel dat Alex Gillis, een oude bekende van de groep rond Martha, de aanslag gepleegd zou hebben.

“We gaan er vol tegenaan nu”, schrijft Martha in berichten aan zijn getrouwen. “Geen weg terug” en “Ze hebben een grote fout gemaakt”.

Iliass K. en de andere leden van de organisatie richten hun pijlen op Alex Gillis. Na twee weken observeren schiet een van Martha’s voetsoldaten – Massod Hosseini, alias ‘Jack Sparrow’ – Alex Gillis dood als die de woning van zijn vriendin verlaat.

Ook de broer van Alex moet dood. Hij zou ook in het complot zitten: “Die hond moet weg,” schrijft een van de getrouwen van Martha, Dennis M., aan Ilias K. “Die flikker zit achter alles.” Er wordt onder meer een peilbaken onder de auto van de broer geplakt, maar toch lukt het de groep niet hem klein te krijgen en ‘pijn te doen’.

Omar L. en de vergismoord

In mei 2014 wordt Gwenette Martha geliquideerd, waarna er wraakacties gepland worden. Zo komt een ander ‘target’ van ‘de erven Martha’ in het vizier: de jonge Marokkaan Omar L. uit Amsterdam-Oost, op wie nog geen drie weken na de dood van Martha een mislukte aanslag wordt gepleegd door de Martha-erven. Die aanslag loopt totaal mis, want niet het Mocro-kopstuk komt daarbij om het leven, maar de volstrekt onschuldige Stefan Eggermont.

Iliass K. lijkt geschokt, als hij via versleutelde berichten naar Dennis M. stuurt dat er sprake is geweest van een vergissing: “Bro, Jack heeft die ‘tata’ gedaan. (dus niet Omar L., maar de ‘blanke’ Eggermont, red.) Jack heeft grote fout gemaakt, serieus, heel groot bro. Serieus bro, serieus man, is niet die man is niet die kenteken is niet die auto bro sanggggg ben gwn dood geschrokken.”

Massod Hosseini

Als Omar L. kort na de moord op Eggermont gealarmeerd lijkt, ontstaat het vermoeden dat er sprake is van verraad. Ilias K. ontdekt wie het is en bericht opnieuw aan Dennis M.: “Bro, het is Iran (bijnaam Martha-hitman Massod Hosseini) die met ze praat. Gewoon vegen, direct.”

Ilias K. en Dennis M. bespreken via hun Blackberry’s vervolgens hoe ze Hosseini gaan lokken door hem een negen milli-meter-pistool aan te bieden. Hosseini wordt op woensdag 3 september 2014 gevonden in de bijrijdersstoel van een zwarte Volkswagen Polo. Hij is door het hoofd geschoten.

Fikse straffen

Naast de levenslange gevangenisstraf voor K., worden er ook andere lange celstraffen uitgedeeld. Medeverdachte Gökhan C. gaat 24 jaar en 8 maanden achter slot en grendel. Hamza el H. moet 7 jaar de cel in. In de loop van de middag zal de rechtbank nog meer straffen uitdelen.

Misdaad
  • Martijn Haas
  • ANP