Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

2021 stoot 2020 van de troon: Weer meer coke in Rotterdam.

Hoewel het in het afgelopen jaar niet veel heeft gesneeuwd, werd een ander wit poeder wel in duizelingwekkende hoeveelheden aangetroffen.

cocaine

Op 31 december schreven we al dat er in 2021 een recordhoeveelheid cocaïne onderschept was in de haven van Rotterdam. Nu, in de tweede week van januari, hebben we dankzij het jaaroverzicht van het Hit and Run Cargo-team (HARC) de harde cijfers van dit recordjaar.

72.808 kilo coke

Het was een jaar van grote vondsten. In maart, september en december werden cocaïne-partijen van ruim 4000 kilo onderschept. Over heel 2021 zijn er 22 ladingen van boven de 1000 kilo aangetroffen door het HARC. Het team had het het drukst in de maand april, toen ze 22 keer opgeroepen werden vanwege een nieuwe vondst. De grootste klapper kwam in december, toen er in een container vol bananen uit Ecuador 4180 kilo coke aangetroffen werd.

De teller voor 2021 eindigt op 72.808 kilo. Hiermee wordt het vorige record van 49.000 kilo, dat stamt uit 2020, aan diggelen geslagen. Vooral in Rotterdam is een grote stijging te zien: hier werd in 2021 74% meer cocaïne onderschept dan in 2020. Uiteindelijk werd er in de havenstad 70.251 kilo aangetroffen.

Aanhoudingen

Het HARC-team startte in 2021 in totaal 194 keer een onderzoek naar aanleiding van een inbeslaggenomen partij drugs, wat 62 aanhoudingen opleverde. Naast deze aanhoudingen werden er ook veel zogenoemde uithalers opgepakt. Met 400 aanhoudingen is het aantal gearresteerde uithalers met 42% gestegen ten opzichte van 2020. Dat dit niet altijd zin heeft, blijkt uit het feit dat het hier maar om 198 individuele personen gaat. Eén van de uithalers werd in de loop van 2021 zelfs 9 keer aangehouden.

Bij veel van deze verdachten werd geen drugs gevonden, waardoor ze er met een geldboete van 95 euro vanaf kwamen. Dit werkt niet bepaald ontmoedigend, vooral niet als je je beseft dat de straatwaarde van al die coke die in 2021 gevonden werd ruim 5 miljard euro bedraagt.

Het OM is daarom erg blij met de nieuwe uithalerswet. Door deze wet riskeer je een gevangenisstraf tot wel 2 jaar als je aangetroffen wordt op bepaalde plekken op (lucht)havens waar je niks te zoeken hebt, met of zonder coke op zak. In sommige gevallen kan deze straf zelfs verhoogd worden naar 3 jaar. Het OM hoopt dat dit potentiele uithalers meer zal afschrikken dan een geldboete van nog geen honderd piek.

Dit jaar

In 2022 wil het HARC-team zich meer gaan richten op de geldstroom rond de drugshandel. Hierdoor hopen ze witwassers en andere profiteurs aan te kunnen pakken, onder andere door succesvolle witwas- en plukze-zaken. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet zich voorgenomen meer geld vrij te maken om georganiseerde (drugs)criminaliteit aan te pakken en gaat het OM, in samenwerking met het Combiteam Havens, zich in 2022 op corruptie onder havenmedewerkers en ambtenaren richten.

Diverse partijen, in samenwerking met bedrijven en scholen, zetten voortaan ook in op preventie. In 2022 komen er trainingen voor bestaand en toekomstig havenpersoneel om weerbaarder te worden tegen de aantrekkingskracht van het drugsgeld. Zo hopen de verschillende partijen de haven van Rotterdam veiliger en integerder te maken.

Misdaad
  • Openbaar Ministerie
  • Openbaar Ministerie