Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opnieuw recordhoeveelheid cocaïne gepakt

Vorig jaar werd er een recordhoeveelheid cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam. Dat record is dit jaar opnieuw gebroken.

Opnieuw recordhoeveelheid cocaïne gepakt

Uit een rondvraag van de NOS bij de douane blijkt dat er dit jaar voor kerst al 68.000 kilo cocaïne is onderschept in de haven. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 49.000 kg van vorig jaar, wat op zichzelf ook al een record was.

Nederland speelt een grote rol in de Zuid-Amerikaanse landen als het gaat om cokehandel. Samen met de Italiaanse en Albanese maffiaclans zijn wij zo’n beetje de enige buitenlanders die daar met de Zuid-Amerikanen samenwerken. De Nederlandse ‘handelaren’ zijn vooral bedreven in witwassen. Daarin scoren wij hoog, samen met het Verenigd Koninkrijk.

Verklaring

Dat er een levendige samenwerking is tussen Nederlandse en Latijns-Amerikaanse drugscriminelen is niet nieuw, maar de samenwerking is de laatste paar jaren wel naar grote hoogtes getild.

Hoe komt dat? Net als in Mexico, Colombia en andere Latijns-Amerikaanse landen zijn ook in Europa nieuwe generaties drugsbazen opgestaan. Met modernere werkwijzen en nieuwe nationale en internationale samenwerkingsverbanden die ad hoc samengesteld worden. Hiërarchische structuren – zoals bij de oude kartels – hebben plaatsgemaakt voor meer horizontale samenwerkingsverbanden, waarin verschillende gespecialiseerde groepen elkaar aanvullen.

Grote vangsten

De douane meldt ook dat er steeds grotere partijen cocaïne binnengehaald worden. Het is mogelijk dat de strenge aanpak van de douane hieraan bij heeft gedragen, maar de optie bestaat ook dat criminelen simpelweg steeds grotere hoeveelheden coke binnen proberen te smokkelen.

Misdaad
  • Douane