doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Dit zijn de coke queens van de Mexicaanse drugskartels

Ze zijn vaak bloedmooi, maar kunnen ook bloedgevaarlijk zijn. Dit zijn de vrouwen die de dienst uitmaken of hebben uitgemaakt binnen delen van de Mexicaanse drugskartels. “Ze gaan vaak veel slimmer te werk dan mannen.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Dit zijn de coke queens van de Mexicaanse drugskartels

“Mensen liepen op straat met pistolen op heuphoogte. Muzikanten sloten zich al spelend aan bij de groep. Bij het ochtendgloren kon je door de muziek heen de geweerschoten horen als mensen gedood werden.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zo beschrijft Sandra Ávila Beltrán, ofwel de ‘Queen of Cocaine’, tijdens een interview in 2016 met The Guardian hoe ze op 13-jarige leeftijd getuige is van haar eerste moordpartij. Wat ze er niet bij vertelt, is dat de muzikanten ook de dood vonden. Ze waren tenslotte getuigen.

De Mexicaanse bendes hebben een groot gevoel voor ‘theater’, terwijl ze zich ook nog eens onaantastbaar wanen met de bandiet Jesus Malverde (1876-1911) – een soort Robin Hood – als narcoheilige aan hun zijde. Het ligt helemaal niet voor de hand dat vrouwen binnen de machowereld van Mexicaanse misdaadorganisaties posities veroveren. Vrouwen worden door drugsbazen eerder als een trofee gezien. Of erger nog. “Vrouwen worden misbruikt, als wegwerpartikel behandeld en aan de kant gegooid alsof het om een barbiepop gaat. Drugsleiders houden er een harem op na van soms wel tien vrouwen. De vrouwen zelf hebben natuurlijk geen enkele vorm van seksuele vrijheid. Ze worden als lustobject gezien en zeker niet als strijdster of als een persoon die werkelijk iets kan bereiken,” vertelt Sandra in datzelfde interview. En dit is precies wat zij niet wil. Ze wil respect afdwingen als vrouw die ertoe doet en niet alleen maar leuk genoeg is om de feestjes wat op te tuigen. Haar missie slaagt en binnen tien jaar is ze de Queen of Cocaine.

Zelf gebruikt ze geen drugs. En dat doet ze om strategische redenen. “Als je een gebruiker bent, dan ben je in de ogen van drugsleiders zo’n vrouw die je gemakkelijk aan de kant kan schuiven. Je wordt domweg niet gerespecteerd.” En dat respect krijgt ze wel van de beruchte drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, met wie ze bevriend raakt…

Sandra Ávila Beltrán

Als beesten

Ondanks alle obstakels heeft een aantal vrouwen wel degelijk carrière gemaakt in beruchte drugskartels. De Mexicaanse en alom gerespecteerde journalist Javier Valdez – in 2017 doodgeschoten vanwege zijn vele publicaties over de georganiseerde misdaad – maakte vele interviews met vrouwen in de drugshandel. Hij vertelde ooit in een interview in Time Magazine dat deze dames niet voor de makkelijkste weg kozen. “Het is een wereld waar mannen zich als beesten gedragen. Veel vrouwen worden behalve gebruikt en misbruikt ook vermoord door dezelfde drugsbazen voor wie ze werken. Vrouwen die werkelijk de top halen zijn uitzonderlijk. Ze moeten superintelligent, getalenteerd en stoutmoedig zijn.” Enedina Arellano Félix, ook wel ‘La Jefa’ of ‘The Boss’ genoemd, is er zo één.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ze maakte deel uit van een criminele familie. Enedina Arellano Félix en haar broers, de Arellano Félix Brothers, verhuizen in de jaren 80 uit het diepe binnenland van Mexico naar Tijuana in het noorden aan de grens met de Verenigde Staten. Ze laten een bloedspoor aan geweld achter.

De personages in de film Traffic zijn op hen geïnspireerd. Terwijl haar broers nachtclubs overnemen, grootse, van cocaïne vergeven feesten geven en lijken in de barbecue laten smeulen, doet Enedina een accountantstudie aan de universiteit. Sinds 2000 zijn haar broers feitelijk uitgeschakeld en staat zij aan het hoofd van een heel kartel, wat zeer uitzonderlijk is. ‘La Negra’, ofwel Jessica Oseguera Gonzalez (33), is met de criminele paplepel grootgebracht en heeft zich ontpopt tot handige ‘zakenvrouw’. De dochter van de voortvluchtige Nemesio Oseguera Cervantes, beter bekend als ‘El Mencho’, wordt op 26 februari 2020 gearresteerd als ze in Washington een rechtszaak tegen haar broer wil bijwonen. Ze staat op de zwarte lijst omdat ze het Jalisco-kartel financieel zou steunen. Ze moet eind dit jaar in de VS voor de rechter verschijnen vanwege illegale transacties met onroerend goed, die volgens de fiscus gebruikt worden om buitenlands geld van criminele organisaties wit te wassen. Vanwege corona probeert ze op borgtocht vrij te komen. Dezelfde dag nog wordt haar verzoek afgewezen en dus moet ze nog een tijdje haar zaak afwachten in de cel. Ondertussen zijn de bankaccounts van het kartel bevroren.

Las Panteras, a.k.a. de Panters

De panters

Behalve vrouwen die als enkeling binnen misdaadkartels opereren, zijn er ook die als huurmoordenaars gerekruteerd worden. Las Panteras (de Panters) is de gewapende vleugel van Los Zetas, tot voor kort een van de gevaarlijkste Mexicaanse drugskartels, dat zich in 2010 afgesplitst heeft van het Golf-kartel. Las Panteras bestaat exclusief uit vrouwen tussen 18 en 30 jaar die opgegroeid zijn inarme gezinnen. Veel verder dan de middelbare school zijn ze niet gekomen. Deze zwaarbewapende vrouwen – geheel in zwart leder gekleed en onherkenbaar achter hun gitzwarte maskers – zijn speciaal getraind om te onderhandelen met politie, militairen en politici. Althans, ze dwingen overheidsambtenaren samen te werken met het kartel. Wie niet meewerkt, wordt zonder pardon door de dames vermoord. Een van de – in 2009 gearresteerde –leden is Maria del Pilar Narro Lopez, ‘Comandante Bombon’, die net als de andere vrouwen van Las Panteras door iedereen zeer gevreesd wordt. Ook door het kartel zelf. De vrouwen doen zeker niet onder voor de mannen en laten zich net als hen graag met vergulde wapens, auto’s en veel blingbling vastleggen voor de eeuwigheid. Het bevestigt de status die ze bereikt hebben en daar zijn ze trots op.

‘De Panters’ hebben ook meegedaan aan het beruchte San Fernando-bloedbad in 2010, waarbij 72 illegale migranten uit Centraal– en Zuid-Amerika genadeloos worden neergeknald. De reden voor deze massamoord is dat Los Zetas wil voorkomen dat deze migranten gerekruteerd zullen worden door het Golf-kartel.

Benieuwd naar nog meer levensgevaarlijke vrouwen, zoals de knappe 21-jarige Maria, die met haar gouden AK-47 een moordcommando leidde? Je leest het in de Panorama van deze week of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws