Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oscar Hammerstein geschrapt van tableau na klachten Peter R. de Vies en Khalid Kasem

Advocaat Oscar Hammerstein mag na 40 jaar in het vak zijn beroep als advocaat niet meer uitoefenen. De Raad van Discipline heeft hem geschrapt van het tableau. 

Oscar Hammerstein geschrapt van tableau na klachten Peter R. de Vies en Khalid Kasem

De schorsing van Hammerstein is grotendeels het gevolg van de tijd dat hij (anoniem) kroongetuige Nabil B. bijstond. Gedurende het Marengo-proces ontstond er onenigheid tussen Hammerstein en Peter R. de Vries, die destijds advies gaf aan Nabil B. Hammerstein besloot zijn band met B. in het voorjaar van 2020 te breken en maakte plaats voor advocaten Peter Schouten en Onno de Jong.

Hammerstein gaf later - op dat moment nog steeds anoniem - een interview aan het AD, waarin hij zijn onvrede uitte over Peter R. de Vries en Khalid Kasem. “Schrijf maar op dat ik ben gestopt vanwege Peter R. de Vries”, sprak hij destijds.

In februari 2021 maakte Hammerstein bekend dat hij de anonieme advocaat van B. was. Diezelfde maand liet hij weten dat hij zou stoppen met zijn werk als advocaat.

Klachten en oordeel

Onder andere Peter R. de Vries en Khalid Kasem hebben een klacht tegen Hammerstein ingediend. Ook de deken van advocaten diende een klacht in.

De raad van Discipline heeft nu besloten dat de advocaat geschrapt moet worden. Volgens de raad heeft Hammerstein ’meerdere malen een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur, de geheimhoudingsplicht, geschonden’.

Onterecht

Volgens Hammerstein zelf is de keuze ‘buitengewoon slecht en onterecht’. Hij reageert furieus op het feit dat hij wordt geschorst en kondigt aan dat hij in beroep gaat tegen het besluit. “Ik heb mijn nek uitgenstoken voor de verdediging van de kroongetuige, maar de Raad hakt je kop eraf. Als je als advocaat van de kroongetuige Nabil B. niet wordt vermoord, dan krijg je wel met de Orde van Advocaten te maken, zo blijkt maar weer. Het slaat nergens op. Het staat vast dat ik door de kroongetuige ben bedreigd. En Peter R. de Vries is nu heilig verklaard, maar dat neemt niet weg dat hij tientallen keren over mij heeft gezegd dat ik seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond.’’

Misdaad
  • BrunoPress