Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizar: onderhuidse chip met coronapas in de maak

Een onderhuids implantaat waarmee je straks toegang hebt tot de kroeg, bios of een festival. Het scenario van een dystopische science fiction-film? Nee hoor, gewoon het nieuwste project van een Scandinavisch techbedrijf.

Chip

Het bedrijf in kwestie heet DSruptive Subdermals, een Zweedse techonderneming gespecialiseerd in micro-elektronische implantaten. Normaal gesproken richten ze zich onder andere op bedrijfstechnische toepassingen van chips: service, communicatie en betalingen en zo.

Anders gezegd: implantaten waarmee je kunt aftikken bij de supermarkt, je huisdeur van het slot haalt of kunt reizen via het OV. Maar inmiddels zijn de Zweden ook uitermate geïnteresseerd in het hele coronapaspoortgebeuren, zo blijkt.

Chip

Ze storten zich op dit moment namelijk vol op de ontwikkeling van een onderhuidse microchip voor de coronapas. Deze kan op allerlei plekken in het lichaam worden ingebracht: pols, hals, borst. Zolang het maar vlak onder de oppervlakte van de huid zit.

Gebruikers dragen dan hun 'medische status' altijd met zich mee, zodat ze met hun chip toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld de kroeg, een restaurant of de bios. Als een pak wc-rollen dat wordt gescand door het kassameisje bij de Appie. Bliep-bliep.

'Ik heb 'm zelf ook'

En waar velen van ons hier ongetwijfeld de koude rillingen van krijgen, is de CEO van DSruptive Subdermals zelf heel enthousiast - goh, meen je niet? - over z'n nieuwste project. Sterker: hij heeft 'm al.

"Ik heb de chip zo geprogrammeerd dat mijn vaccinatiepas erop staat", aldus Hannes Sjoblad tegen HLN. "De reden is dat ik hem altijd bij de hand wil hebben. Om de chip uit te lezen, moet ik gewoon mijn smartphone erop richten, ontgrendelen en dan opent die."

Sjoblad vertelt verder dat de chip alleen actief is als deze met je telefoon wordt gescand. De rest van de tijd staat 'ie volgens de Zweed uit en kan niemand via het implantaat achter je locatie komen.

Dat zal allemaal wel, Hannes, maar wij slaan deze toch even over als je het niet erg vindt. En noem ons ouderwets, maar pinnen en de voordeur ontgrendelen, doen we voorlopig ook gewoon met de pinpas en 't sleutelbossie.

Bizar
  • HLN
  • iStock/kmatija