“Met Alain.”
Alain, we biechten het maar gelijk op: wij kunnen ook geen ei bakken.
“Dat er zulke mensen bestaan, zeg! Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. De kandidaten uit mijn team wisten niet eens het verschil tussen een artisjok en een bloemkool. Debiel, toch? Om te zien wat voor vlees we in de kuip hadden, lieten we ze aan het begin van het programma, voordat ze aan het kerstdiner gingen beginnen, iets heel simpels doen: pannenkoeken bakken. Toevallig geef ik weleens kookles en hoe moeilijk de opdracht die ik geef ook is: het lukt altijd om iets op tafel te krijgen. Maar bij deze kandidaten niet. Het was een drama. Ze kregen het echt niet voor elkaar, een pannenkoek bakken.”
Wisten ze überhaupt wel wat ze met een pan moesten doen?
“Nee. Ze wisten helemaal niks. Serieus niet. Het was alsof ik in een zwembad was met mensen die niet kunnen zwemmen. Tegen een van de kandidaten zei ik dat hij een knolselderij moest schillen. Hij keek me aan alsof hij water zag branden. Het was alsof ik Chinees tegen hem sprak. Hij wist niet eens wat de schil was, laat staan hoe hij ’m moest schillen. Tegen een andere kandidaat, die een zalmgerecht moest maken, zei ik dat het mij wel lekker leek om daar een beetje mayonaise bij te doen. Hij wist niet eens wat dat was, mayonaise. Dus ik vertelde hem dat hij daar een snufje peper en zout, een klein beetje citroensap en een eidooier voor nodig had. Maar zelfs dat klonk hem al veel te ingewikkeld. Hij had nog nooit een ei in zijn hand gehad. Gek, toch? Zijn vrouw kookt altijd voor hem. Sterker nog, hij kwam überhaupt nooit in de keuken. Serieus waar. Daar had hij niks te zoeken, zei hij.”
Dat zal een goede mayonaise geworden zijn dan.
“Nou, het is hem wel gelukt ’m te maken. Ik zag in zijn ogen hoe fantastisch hij dat vond. Je kunt van de kandidaten zeggen wat je wil, maar ze waren wel heel enthousiast. Ze wilden echt winnen. Al hielp het natuurlijk ook mee dat ze er een geldbedrag mee konden verdienen.”
Wat moesten ze nu eigenlijk doen dan, behalve mayonaise maken?
“De zes kandidaten werden verdeeld over twee teams van drie, waarvan Herman den Blijker en ik de coaches waren. Beide teams kregen een grote kist met daarin veel verschillende ingrediënten en moesten daarmee drie gangen maken voor een vijfkoppige jury. De jury bepaalde welk gerecht het best smaakte en het mooist was gepresenteerd. Richard Groenendijk, de presentator, nam ondertussen regelmatig uit elk team iemand apart om een korte kookquiz mee te spelen. Het team van de verliezer mocht tien minuten lang geen instructies van hun coach krijgen. Herman of ik moest dan een mondkapje dragen.”
Verplicht toekijken hoe het in de keuken hopeloos misgaat: dat moet voor jou een marteling zijn geweest.
“Dat was inderdaad heel frustrerend, ja. Met zo’n tijdstraf mocht ik alleen tips geven met gebaren. Leg dan maar eens hoe een elektrisch fornuis werkt, want dat wisten ze natuurlijk niet. En een geschikte pan konden ze ook niet vinden. Op een gegeven moment was het ook echt een bende in de keuken, niet normaal. Het aanrecht was bezaaid met troep en met vieze pannen. Maar ik nam mezelf voor: wat er ook gebeurt, het gaat ons lukken die drie gangen op tafel te krijgen. En het is gelukt.”
En? Smaakte het een beetje?
“Best wel nog. Ik zou het geen twee of drie sterren geven, maar het was prima te eten. Vooral het voorgerecht en het dessert. Alleen het hoofdgerecht was niet helemaal gelukt, maar ja, je kan ook niet alles hebben.”
Verwacht je dat de kandidaten nu thuis ook in de keuken gaan staan?
“Nee, dat gaan ze nooit doen. Ja, misschien om wat drinken in te schenken, maar niet om te koken.”
De Kookklunzen - Herman VS. Alain is aanstaande donderdag (23 december) om 20:30 te zien op SBS6.
- William Rutten, SBS6/Talpa Network