Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Thierry Baudet voor de rechter vanwege Joden-vergelijking

Vandaag verschijnt Thierry Baudet voor de rechter tijdens een kort geding over zijn vergelijkingen tussen de jodenvervolging en de behandeling van ongevaccineerden.

Thierry Baudet voor de rechter vanwege Joden-vergelijking

Vandaag zit Thierry Baudet in de rechtszaal voor een kort geding, aangespannen door het Centraal Joods Overleg en het Centrum Informatie en Documentatie Israël.

Reden voor de aanklacht zijn een aantal berichten met betrekking op de jodenvervolging die Baudet online heeft gezet. Zo plaatste de FvD’er een bericht waarin hij ongevaccineerde mensen ‘de nieuwe joden’ noemde. Ministers en Kamerleden die verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid noemde hij ‘NSB’ers’ of ‘nieuwe Nazi’s’.

Baudet plaatste ook een afbeelding die volgens de organisaties niet door de beugel kunnen. Het gaat om een vergelijking tussen een foto van een kind dat afgevoerd wordt naar een concentratiekamp en een ander kind dat geen Sinterklaasfeest mag vieren.

Dwangsom

De organisaties eisen dat Baudet wordt gedwongen om alle afbeeldingen en uitingen gerelateerd aan de jodenvervolging moet verwijderen op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag. Ook zou hij in de toekomst geen vergelijkingen tussen de situatie in de tweede wereldoorlog en het coronabeleid meer mogen maken. “De holocaust was en is onbeschrijflijk leed dat nergens mee te vergelijken is”, vindt advocate Schaap, die de twee organisaties bijstaat.

Geen minderheidsgroep beledigd

Volgens advocaat Gerard Spong is er geen sprake van belastering. "Hij stelt de uitsluiting van groepen mensen aan de kaak. Door de vergelijking met de jaren '30 en '40 bagatelliseert hij niet het afschuwelijk leed van de Joden", meent Spong. "Hij vergelijkt alleen de sociale uitsluiting van ongevaccineerden met de uitsluiting van Joden destijds." Zulke uitspraken moeten volgens de advocaat gedaan mogen worden. "Als dat niet mag wordt de vrijheid van meningsuiting verregaand en onaanvaardbaar aangetast", aldus Spong.

De uitspraak van de rechter volgt waarschijnlijk op een later moment.

Nieuws
  • BrunoPress