Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Diederik Gommers stopt volgend jaar als OMT-lid

Geen OMT-vergaderingen meer voor Diederik Gommers. De IC-arts moet het Outbreak Management Team per februari 2022 verlaten.

Diederik Gommers stopt volgend jaar als OMT-lid

Diederik Gommers is de afgelopen jaren één van de grote gezichten van het corona-beleid geworden. Dat komt grotendeels vanwege zijn functie als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De voorzitter van NVIC is automatisch lid van het OMT. Het is echter een taak die maximaal twee termijnen van drie jaar door één persoon vervuld kan worden en 2021 was het laatste jaar van de tweede termijn van Dokter Gommers. Aan het eind van dit jaar eindigen dus zowel zijn taken als voorzitter van de NVIC als die bij het OMT.

Tv-bezoekjes

Dat Diederik Gommers niet meer bij de vergaderingen van het OMT aan zal schuiven, betekent niet dat we hem nooit meer op televisie zullen zien. De IC-arts is bereid om bij talkshows aan te schuiven, maar wel met een kanttekening: "Als ik gevraagd word om uitleg te geven over het virus of over de situatie in het Erasmus MC, dan ben ik zeker bereid dat te doen. Maar over de NVIC ga ik dan niet meer. Ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen.”

Wat die opvolger betreft: het is nog niet duidelijk wie de plek van Dokter Gommers in gaat nemen. Begin februari kiezen de leden van NVIC gezamenlijk een nieuwe voorzitter. Die zal de taken van Diederik Gommers bij het OMT ook overnemen.

2G-regel

De laatste tijd ligt de focus van het OMT en het kabinet op het al dan niet invoeren van de zogenaamde 2G-regel: alleen toegang bij bepaalde locaties na genezing van of vaccinatie tegen covid. Diederik Gommers kwam recent in het nieuws omdat hij zich openlijk uitsprak tegen de maatregel. “Als dokter voelt dit niet goed”, sprak hij. “De politiek heeft blijkbaar in zijn hoofd zitten dat je mensen die zijn gevaccineerd een beetje meer moet belonen. Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen.”