doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Edwin Winkels: ‘Royston Drenthe kon Messi uitschakelen'

Afgelopen zomer ook zo gelachen om die tranen van Lionel Messi? Wat was het zielig, vertrekken bij FC Barcelona om vervolgens een moddervet contract te tekenen bij Paris Saint-Germain. Maar het verdriet was oprecht, schrijft Edwin Winkels in zijn boek De tranen van Messi. En als iemand het kan weten is het Winkels wel, de journalist/schrijver die al sinds 1988 in Barcelona woont.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8e773ad8aa img{#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8e773ad8aa img{#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8e773ad8aa img{#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a8e773ad8aa img{#fig-61a8e773ad8aa img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Messi

Edwin, gefeliciteerd met je boek! Heb je nog overwogen om het ‘De krokodillentranen van Messi’ te noemen?

“Nee. Ik weet dat veel mensen denken dat het krokodillentranen waren bij zijn afscheid van Barcelona, ook doordat hij twee dagen later alweer stond te lachen in Parijs. Maar in het boek probeer ik uit te leggen dat die tranen echt waren. Hij was echt in de veronderstelling in Barcelona te blijven. Een jaar eerder wilde hij wel weg, nu niet. De club vroeg om zijn salaris te halveren, dat vond Messi goed. Het volgende wat bij hoorde was: het kan niet, we gaan je contract niet verlengen. Later zei voorzitter Laporta dat Messi misschien gratis had kunnen spelen, maar dat hij het Messi niet heeft gevraagd.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Oké, ‘De tranen van Messi’ dus. Maar zijn carrière is over het algemeen toch één grote goed-nieuws-show?

“Hij heeft 35 prijzen gewonnen met Barcelona, twee met Argentinië. De tranen wegen niet op tegen de successen, maar hij heeft wel degelijk veel gehuild in zijn carrière. Al die verloren finales met Argentinië, bij zijn tweede jeugdwedstrijd in Barcelona brak hij zijn kuitbeen, bij zijn debuut in het Argentijnse elftal kreeg hij binnen een minuut rood en hij dacht nooit meer voor Argentinië te spelen. Hij heeft zich ook eenzaam gevoeld in Barcelona, toen hij als jeugdspeler maar geen contract kreeg. Zijn oma die overleed en zijn successen niet heeft meegemaakt... Maar het boek gaat niet alleen over de tranen, de helft ongeveer. De rest over de lach.”

Wat staat nou in het boek dat we nog absoluut niet wisten van Messi?

“Nou, ik denk dat veel bekend is en dat hij niet veel geheimen heeft. Ik heb vooral ingezoomd op de details, daar heb ik veel Argentijnse kranten voor gebruikt. Veel zijn we ook al vergeten. Hij werd bijvoorbeeld olympisch kampioen in 2008, maar dat was nooit gebeurd als de tegenstander in de kwartfinale vlak voor tijd een opgelegde kans wél had benut. Dat was dus Royston Drenthe, die had Argentinië uit kunnen schakelen.

Voor diegenen die Messi niet zo heel goed hebben gevolgd zullen veel details nog niet bekend zijn.”

Afgelopen zomer won hij met Argentinië eindelijk de Copa América. Messi heeft in eigen land altijd in de schaduw gestaan van Maradona, hebben ze nu wat meer bewondering voor Messi gekregen?

“Zeker, maar dat is al eerder een beetje gekanteld. Voor het laatste WK had Argentinië een moeizame kwalificatie, in de laatste wedstrijd tegen Ecuador maakte Messi toen een hattrick waardoor ze toch naar het WK gingen. Toen is het sentiment al veranderd, na de Copa América nog meer. Toen is hij echt ontdaan van een last. Di María maakte in de finale tegen Brazilië het winnende doelpunt, toch rende iedereen na afloop naar Messi, óók Di María. Iedereen vond dat het Messi’s Copa América was, hij had het zó nodig. Zijn ploeggenoten zeiden later ook: niemand weet hoe het is om Messi te zijn. Ondanks al die successen bij Barcelona is er vanuit Argentinië altijd zoveel druk op hem gelegd. Messi had er zelf al vrede mee dat hij geen WK zou winnen, dat zijn laatste kans al is geweest. Maar nu het bij de Copa América zo goed ging, lukt dat volgend jaar in Qatar misschien ook wel.”

Nog even over het ontslag van Ronald Koeman, want jij zit dicht op het vuur. Een terecht ontslag?

“Wat is terecht in het voetbal? Hij is in ieder geval niet netjes behandeld door de voorzitter. Die sprak in mei al zijn twijfels uit over Koeman, dan weet je dat je kansloos bent. Hij had te maken met belachelijk veel blessures, maar hij heeft het elftal ook niet aan de praat gekregen. En het krediet van 1992 telt niet meer bij de beslissingen van nu. Maar of het ontslag terecht is, weten we aan het einde van het seizoen, als we weten hoe Xavi – de nieuwe trainer – het heeft gedaan. Dan kunnen we zien of het aan de trainer lag, of dat de andere dingen toch zwaarder wogen.”

De Tranen van Messi verschijnt op 23 november. Het boek (152 pagina's) wordt uitgegeven door AMBO/ANTHOS en kost 16.99.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws