Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Meerderheid Nederlanders is voor behoud Zwarte Piet

In de meeste Nederlandse gemeenten wordt Sinterklaas dit jaar vergezeld door roetveegpieten. Het merendeel van de bevolking zou echter liever nog steeds Zwarte Pieten blijven zien.

Meerderheid Nederlanders is voor behoud Zwarte Piet

Ondanks alle lockdown-problematiek meert Pakjesboot 12 dit weekend gewoon aan in Nederland. Aan boord wachten natuurlijk Sinterklaas en zijn knecht Piet. Die laatste heeft tegenwoordig steeds minder vaak een zwart gezicht en steeds vaker een hoofd vol roetvegen; In het gros van de Nederlandse gemeenten kiest men er dit jaar voor om bij de intocht van de Sint geen Zwarte Piet meer toe te laten en in plaats daarvan alleen maar Roetveegpieten langs te laten komen. Het merendeel van de Nederlanders zou het echter liever andersom zien.

Uit het jaarlijkse EenVandaag Sinterklaasonderzoek blijkt dat 56% van de Nederlanders liever niet wil dat er iets verandert aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2020, toen 55% van de bevolking het liefst de traditionele Piet zag. Het is voor het eerst in jaren dat die hoeveelheid is toegenomen. Sinds 2013 is er een snelle daling te zien in het aantal mensen dat hun voorkeur geeft aan de traditionele Zwarte Piet.

Oude discussie

Hoewel de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet de laatste jaren weer opwaait, is het in feite al decennialang een onderwerp waar vurig over gedebatteerd wordt. In 1967 sierde een zwarte Sinterklaas de cover van onze Panorama, vergezeld door zijn blanke knecht. "Sinterklaas 1967: nog steeds geen rassengelijkheid in Nederland", stond er onderaan geschreven.

Nieuws
  • Pro Shots