Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wilders woest: 'Woke-freaks'

Is het weer tijd voor die ene discussie? Ja zeker. En Wilders kleunt er direct met gestrekt been in.

Wilders

De dagen worden korter, het weer guurder en zakken strooigoed sieren alweer enige tijd de schappen van de supermarkten en drogisterijen. Hoogste tijd om te bekvechten over tradities dus. Dat is vandaag de dag immers op zichzelf uitgegroeid tot een traditie.

In dit specifieke geval hebben we aan de ene kant de producent van Waar is het Paard van Sinterklaas. De kinderfilm werd in 2005 geschoten, maar wordt inmiddels niet meer uitgezonden door de NPO. De omroep heeft in 2019 besloten niks meer te vertonen waarin ook maar iets van een zwarte piet te zien is. Dit omdat het 'niet meer van deze tijd' zou zijn.

Gecanceld

Producent van Waar is het Paard van Sinterklaas Burny Bos heeft nu laten weten volledig achter de beslissing van de NPO te staan. Als het aan hem ligt, wordt de film zelfs helemaal niet meer uitgezonden, ook niet op andere zenders of streamingdiensten.

"Het is heel jammer dat we toentertijd zwarte pieten in de film hebben gestopt", zegt Bos zoveel jaar na dato. "Daar hebben we niet goed over nagedacht. Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet."

'Woke-freaks'

Anderzijds zijn er natuurlijk heel veel mensen die helemaal niks hebben tegen zwarte piet. Eén van hen: Geert Wilders. De Pvv-man laat weten zwarte piet en sinterklaas juist terug te willen en ziet het nieuws over de kinderfilm als perfecte aanleiding om het punt aan te snijden op social media. "Zijn we nog baas in eigen land?" trapt hij zijn tweet af. "Of delen de woke-freaks nu de lakens uit?"

Geert kan het cinematografische hoogstandje overigens nog altijd online op dvd kopen, al is het maar de vraag hoe lang het nog duurt voordat ook de webshops de kinderfilm in de ban doen.

Nieuws
  • RTL Boulevard, NU.nl
  • Abaca Press / Brunopress.nl