Bobby George
The King of Bling
We beginnen natuurlijk met Mister Glitter: Bobby George. De man aan wie we de paradijsvogels in het darts überhaupt te danken hebben. Waar de meeste darters in de jaren tachtig bij hun opkomst enkel nog plichtmatig een handje naar het publiek opsteken, maakt George van zijn zogenoemde walk-on een Carré-waardige voorstelling. Op de muziek van We Are the Champions van Queen maakt hij zijn entree als een soort middeleeuwse koning. Om zijn schouders een glittercape, om zijn nek goudblinkende kettingen, om zijn vingers goudblinkende ringen en in zijn hand een kandelaar. Eentje die brandt, uiteraard. “Op het podium staan is beter dan seks,” luidt een van zijn vele legendarische uitspraken. Bobby George is geen darter, Bobby George is een entertainer die toevallig dart.
‘OP HET PODIUM STAAN IS BETER DAN SEKS,’ LUIDT EEN VAN BOBBY GEORGES VELE LEGENDARISCHE UITSPRAKEN
Opmerkelijk: The King of Bling verliest in 1994 de finale van de Embassy kansloos met 6-0 van de Canadees John Part, maar heeft daar – in tegenstelling tot beroepsklager Raymond van Barneveld –wél een geldig excuus voor. Hij heeft een blessure. En niet zo’n kleintje ook: een gebroken rug! Artsen in het ziekenhuis smeken hem in de uren voor de finale dat hij zich moet laten opereren, maar George, die nog nooit wereldkampioen is geworden, laat zich zijn tweede (en later blijkt ook zijn laatste) WK-finale niet van zich afpakken. Of zoals hij zelf tegen zijn vrouw Marie zegt, als Elvis Presley die aan de vooravond van een reeks grote concerten een verkoudheidje onder de leden heeft:
“The show must go on.”
Peter Wright
Snakebite
Geloof het of niet, maar er bestaan beelden van Peter Wright als darter zonder groene, blauwe, rode, gele, oranje of paarse hanenkam en een geverfde slang op zijn hoofd. Wanneer je op YouTube zijn wedstrijd terugziet tegen Richie Burnett op de Embassy van 1995, valt je mond van verbazing gegarandeerd een centimeter of dertig open. Wright, dan pas 24 jaar, draagt een zwarte polo, heeft een kort, donker kapsel en een gladgeschoren gezicht. Hij ziet eruit als een vakkenvuller. Doodnormaal. Pas wanneer hij zich na bijna anderhalf decennium voor de tweede keer in zijn leven voor een wereldkampioenschap kwalificeert, in 2009 voor het WK van de PDC, ontstaan de eerste contouren van de clown die hij nu is. Aanvankelijk verschijnt hij op het podium met enkel gekleurd haar, pas later neemt zijn verschijning nog extremere vormen aan, volgt de geverfde slang (het symbool van zijn favoriete drankje Snakebite) op zijn hoofd en maakt uiteindelijk ook de hanenkam zijn entree. En het wonderlijkst is nog wel de gigantische berg tijd die het gepriegel met al die klodders verf hem elke keer kost. Of beter gezegd: zijn vrouw Joanne, kapster van beroep. Twee tot drie uur!
Opmerkelijk: Op de eerste avond van het WK van 2020 is Wright de schaamte pas écht voorbij. Hij maakt, als regerend kampioen, zijn opwachting in een groen pak en heeft behalve zijn hanenkam ook zijn wenkbrauwen, zijn baard en zelfs zijn handen groen geverfd. Hij is verkleed als The Grinch, het hoofdpersonage uit de kerstfilm How the Grinch Stole Christmas. Gevraagd naar een verklaring voor zijn outfit zegt de excentriekeling voor de camera van RTL 7: “Ik wil de mensen die naar het darten kijken opvrolijken. We hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug en mensen hebben veel verdriet en verlies gekend. Ik wilde een glimlach op het gezicht van de mensen tonen. Hopelijk is dat gelukt.” Overigens is het niet de eerste keer dat Wright voor een WK-wedstrijd zijn kist met carnavalsspullen ondersteboven heeft gekieperd. In 2018 betreedt hij het podium van Alexandra Palace ook al in een niet-alledaagse outfit: verkleed als kerstman.
Andy Fordham
The Viking
Darters blinken natuurlijk sowieso al niet bepaald uit in de sportschool (sorry Gerwyn Price), maar Andy Fordham, in zijn hoogtijdagen 240 kilo schoon aan de haak, heeft van hen toch echt het minst weg van een topsporter. En precies dat is de reden waarom hij in de jaren negentig uitgroeit tot een publiekslieveling. Zijn ruige baard, zijn vette lang haar en zijn lichaam als een zitzak leveren hem behalve de bijnaam The Viking ook een hoog knuffelgehalte op.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn buitensporig drankgebruik. Fordham zuipt zich helemaal klem. Naar eigen zeggen drinkt hij in zijn eentje dagelijks een krat bier leeg. Zelfs in de uren voor een wedstrijd kegelt hij gerust 24 halveliters achterover.
En als hij geen trek meer heeft in bier, gaat hij over op andere dranken. En het mooie is: waar bij anderen na zoveel alcohol de triple twintig op drie verschillende plekken in het bord zit, weet Fordham de vlakken ook met een schandalig hoog promillage nog steeds uitstekend te raken. Hij mag dan wel geen sixpack onder zijn shirt hebben zitten, de sixpacks in de coulissen zijn hem veel meer waard.
ANDY FORDHAM MAG DAN WEL GEEN SIXPACK ONDER ZIJN SHIRT HEBBEN ZITTEN, DE SIXPACKS IN DE COULISSEN ZIJN HEM VEEL MEER WAARD
Opmerkelijk: Dat Fordham in de herfst van zijn carrière geen pepernoot meer raakt, is volgens hemzelf simpel te verklaren. Hij drinkt niet meer. Geen druppel. Sinds het beruchte voorval in 2007, toen hij vlak voor een wedstrijd onwel werd, met loeiende sirenes naar het ziekenhuis werd vervoerd en een levensgevaarlijke operatie aan zijn darmen moest ondergaan, mag hij niet meer drinken van de dokter. “Mensen hebben mij nog nooit nuchter op het podium zien staan. Het drinken van een paar biertjes voor de wedstrijd hielp me altijd om mijn zenuwen in bedwang te houden. Zonder alcohol sta ik een stuk minder relaxed op het podium en gooi ik veel slechter,” aldus de verklaring van de wereldkampioen van de BDO van 2004, die drank in zijn carrière dus gebruikt als doping. Afgelopen juli overlijdt hij op 59-jarige leeftijd aan – je verwacht het niet – de gevolgen van een leveraandoening.
- ANP, Bruno Press