Marc Dutroux zit al jaren vast. In de jaren ’90 ontvoerde hij zes minderjarige meisjes, waarvan hij er een aantal in zijn kelder opsloot en verkrachtte. Vier van hen overleefden het niet en werden dood teruggevonden. De rechter veroordeelde Dutroux na een proces van acht jaar in 2004 tot levenslang.
Toch betekent levenslang vaak niet letterlijk levenslang in België, maar dikwijls dertig jaar. Enkel de hele zware gevallen, criminelen waarvan het risico te groot is dat ze in hun oude gedrag vervallen, blijven langer achter slot en grendel. Het gros van de tot levenslang veroordeelden kan bovendien een verzoek indienen tot vervroegde vrijlating.
'Op de rand van de afgrond'
De laatste keer dat Dutroux zo'n verzoek deed, was eind 2019. Onderdeel van dat proces was een psychisch onderzoek, waarvan het rapport niet lang erna verscheen. De conclusie van de onderzoekers: Dutroux toont geen spijt of empathie en verdient nog steeds het stempel 'psychopaat'. De 64-jarige Belg was en is volgens het rapport dan ook nog steeds een gevaar voor de samenleving.
Een verwoestend rapport dus. En reden voor Dutroux om in maart 2020 zijn verzoek tot vervroegde vrijlating weer in te trekken. Sindsdien staat de beruchte serieverkrachter en -moordenaar volgens zijn advocaat Bruno Dayez 'aan de rand van de afgrond'. Dayes deed zijn uitspraak in Belgisch dagblad La Meuse.
Dutroux zou depressief zijn en inmiddels alle hoop op vervroegde vrijlating hebben opgegeven. Dayez in een eerdere verklaring: "Ik hoopte via dit rapport een opening te creëren richting voorwaardelijke vrijlating, maar dat is helemaal anders gelopen."
- AD, 1V
- Bruno/Brunopress.nl