Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

RTL betaalde afpersers duizenden dollars in Bitcoin

De moord op Peter R. de Vries, de constante beveiliging van John van den Heuvel: RTL heeft al zoveel te doen met criminelen. Naar nu blijkt is de zender eerder deze maand ook nog eens afgeperst. Met succes, zo maakte RTL zelf bekend.

RTL

Op donderdag 9 september ontdekte RTL een digitale aanval op zijn netwerk.

Het bleek om ransomware te gaan: een aantal computers, servers en systemen binnen het Hilversumse kantoor van RTL werd gegijzeld door cybercriminelen en deels ontoegankelijk gemaakt.

Bestanden werden versleuteld en op sommige computers verscheen een scherm met daarin het verzoek om losgeld te betalen, zo maakte de zender bekend.

Ook een aantal belangrijke interne systemen, zoals het redactiesysteem van RTL Nieuws, zijn door de ransomware platgelegd. Het zou gaan om CryTOXransomware, waar snel op werd gereageerd door RTL. Het isoleerde het Hilversumse netwerk, waar de aanvallers binnenkwamen, en sloot de geïnfecteerde computers af van de rest, zodat de ransomware zich niet verder kon verspreiden. Daarna is gezocht naar de zogeheten patient zero: de plek waar de aanvallers binnen zijn gekomen. Ook is er direct aangifte gedaan en de politie ingeschakeld.

RTL betaalde uiteindelijk 10.000 dollar (8500 euro) in bitcoin aan de afpersers. Naar eigen zeggen betaalde RTL ‘om eventuele opsporing mogelijk te maken’. De politie is het hier niet mee eens. Die heeft als standpunt dat je nooit moet betalen, want dat houdt het verdienmodel van de criminelen in stand.

Misdaad
  • Videostill