Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Raymond van Barneveld stapte uit toernooi wegens vermoedens van matchfixing

Begin vorig jaar stapte Raymond van Barneveld plotseling uit een thuistoernooi. De reden daarvoor maakte de darter bekend bij de NOS-podcast Gefixt. Hij zou verdacht geweest zijn van matchfixing.

Raymond van Barneveld stapte uit toernooi wegens vermoedens van matchfixing

Het toernooi werd gespeeld in april 2020. Vanwege de coronacrisis lag de dartswereld destijds op zijn gat. Alle competities werden afgelast en om de sport nog een beetje in stand te houden werden er ‘thuistoernooien’ gespeeld, waarbij de darters vanuit hun huiskamer voor een webcam een pijltje moesten gooien.

Die gang van zaken bleek nogal vatbaar voor matchfixers, die probeerden misbruik te maken van de situatie. Zo werd in Nederland het 20-jarige talent Wessel Nijman betrapt, nadat hij voor 10.000 euro expres een wedstrijd had verloren. Nu blijkt dat de DRA - internationale toezichthouder in de sport - ook het vermoeden had dat Raymond van Barneveld zich door een matchfixer had laten verleiden om expres laag te gooien.

Tijdens de desbetreffende match speelde de Nederlander tegen zijn rivaal Martin Adams. Van Barneveld gooide een extreem belabberd gemiddelde met 65 punten en verloor als gevolg daarvan met 5-0. De DRA ontdekte later dat er opvallend hoog ingezet was op verlies van Barney: 60.000 euro, terwijl er gemiddeld een paar honderd euro op de wedstrijden gegokt werd.

Stress

In de podcast ontkent Van Barneveld dat hij zich heeft laten omkopen tijdens het toernooi. "Ik ben fel tegen matchfixing. Ik houd er gewoon niet van en zal mezelf nooit verkopen.” Toch zou de hoge inzet wel invloed hebben gehad op het resultaat van de wedstrijd. Kort voor de start zou Barney namelijk te horen hebben gekregen hoeveel geld er op zijn verlies was gezet. "Van alles spookte door mijn hoofd. Want ja, als ik dadelijk verlies, krijg ik de hele wereld over me heen”, vertelde de darter. "Ik stond volledig in stress te gooien. Dat bleek ook wel, want ik raakte werkelijk niks.”

Na de verloren wedstrijd kwam het toernooi onder toezicht te staan. Raymond zijn wedstrijden kregen extra aandacht van de DRA, wat bij de darter in het verkeerde keelgat schoot. "Ik was er wel een beetje klaar mee,” liet hij weten. “Dadelijk gaan ze elke wedstrijd van mij hierna onder de loep nemen. Daar heb ik even geen trek in.”

De zaak tegen de darter ligt nog bij de politie, maar er wordt op dit moment weinig aandacht aan besteed. Volgens NOS is hij ‘in afwachting van bruikbare nieuwe informatie’.

Sport
  • Pro Shots