Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM doet onderzoek naar matchfixing bij Nederlandse darters

Nederland is doelwit nummer één als het om matchfixing bij darters gaat. Van alle meldingen die vorig jaar gemaakt werden bij dartautoriteit DRA, kwam meer dan de helft uit Nederland. De zorgwekkende statistieken zorgden ervoor dat het Openbaar Ministerie met een onderzoek begon.

OM doet onderzoek naar matchfixing bij Nederlandse darters

Terwijl het OM in stilte verder werkt, besloot men bij NOS alvast op verkenning te gaan. Zij spraken met een aantal Nederlandse darters en vermoedelijke matchfixers, waaruit bleek dat het om een ‘omvangrijk probleem’ zou gaan.

Tienduizenden euro's

Op het gemiddelde professionele potje darten wordt wel een paar honderdduizend euro ingezet. Matchfixers die een darter aan hun kant krijgen, maken daarom kans om heel wat geld binnen te harken. Het gebeurde bijvoorbeeld bij het 20-jarige Nederlandse darttalent Wessel Nijman. Hij zou rond de 10.000 euro hebben gekregen om expres te verliezen, terwijl de fixer ongeveer 30.000 à 40.000 euro verdiend zou hebben. Geen astronomische bedragen, maar ook zeker geen slechte vangst.

Ook de nummer 63 van de wereld, Maik Kuivenhoven werd benaderd door een matchfixer. “Hey Maik jij moet zondag wedstrijd gooien. Kunnen we geen deal maken dat je minder 180-ers gooit dan de tegenstander? Reageer even via insta of via vriend”, kreeg hij via Instagram te horen. Hij ging echter niet op het aanbod in en maakte er melding van.

Nederland nummer één

Darters die een aanbod krijgen van een matchfixer, zijn verplicht dat te melden bij de DRA. Het vermoeden heerst echter dat veel van hen zich niet aan de regel houden - niet per se omdat ze het aanbod accepteren, alhoewel dat in sommige gevallen natuurlijk wel de reden is. In totaal werden er vorig jaar tien meldingen gemaakt bij de dartautoriteit, waarvan zes door Nederlandse darters.

Waarom wij bovenaan staan? Volgens Nigel Mawer, voorzitter van de DRA, is de reden het legaliseren van online gokken in Nederland. Dat gebeurt later dit jaar pas, waardoor er nog weinig toezicht zou zijn. Dat maakt het gemakkelijk voor matchfixers om tal van darters te benaderen, zonder dat ze zelf echt risico lopen. “Het enige dat wij ertegen kunnen doen, is spelers schorsen. Tegen de fixers kunnen we niets beginnen”, vertelde Mawer. Met het onderzoek van het OM lijkt daar echter verandering in te komen.

Sport
  • nos.nl
  • ProShots