Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

In 10 dagen meer dan 100 coke-uithalers gearresteerd in Rotterdamse haven

De Nederlandse cokehandel explodeert en dat is ook te zien aan het aantal arrestaties. In de haven van Rotterdam werden de afgelopen 10 dagen 110 mensen opgepakt die cocaïne uit containers kwamen halen.

In 10 dagen meer dan 100 coke-uithalers gearresteerd in Rotterdamse haven

In de eerste helft van dit jaar werd er ruim 50.000 kilo coke door de douane afgepakt. 22.400 kilo werd in onze eigen havens en vliegvelden in beslag genomen. 28.000 kilo met bestemming Nederland werd al voor aankomst onderschept in andere landen of op zee. Daarbij zijn ook de nodige arrestaties verricht. Vorig jaar werd er een record gezet met 60 insluipers in drie maanden tijd. De Telegraaf meldt dit jaar 110 arrestaties in 10 dagen.

Volgens Jan Janse, chef van de zeehavenpolitie, verzinnen de uithalers steeds brutalere en gewiekstere manieren om de coke uit containers te vissen. “Zo is er een methode die we het Paard van Troje noemen”, vertelt Janse aan de Telegraaf. “Daarbij wordt een vrachtwagen met een container vol insluipers het terrein op gereden. Op de papieren staat dat er een reguliere lading in de container zit.” Als zo’n container eenmaal door een omgekochte havenmedewerker is neergezet, wordt hij als een soort ‘hotel’ gebruikt totdat de ladingen met cocaïne in de haven arriveren. Daarna gaat men er met de buit vandoor.

Afgelopen maandag werden 9 insluipers gearresteerd nadat ze bijna stikten in een container. De mannen hadden zelf het noodnummer gebeld.

De douane en politie gaan samen met vertegenwoordigers uit Duitsland en België aan de slag om de snelle stijging van de cokehandel tegen te gaan. Aanstaande donderdag is de eerstvolgende bijeenkomst.

Misdaad
  • telegraaf.nl
  • OM, Unsplash