Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Feiten over coke - Hoeveel snuift de Nederlander per dag?

Feiten over coke - Hoeveel snuift de Nederlander per dag?

De douane heeft de halfjaarcijfers over de drugsvangst deze week bekendgemaakt. Wij zetten wat interessante cijfers voor jullie op een rijtje. 

We mogen dan bekend staan om spacecake en coffeeshops, maar als het om import gaat, dan valt wiet in het niet bij de koning van de harddrugs: cocaïne. Eens in de zoveel tijd maakt de douane de balans op, waaruit blijkt dat er heel wat bakpoeder door ons kleine kikkerland reist. Een paar cijfers:

50.000 kilo. Zoveel coke is er dit jaar onderschept door de douane. 22.400 werd in onze eigen havens en vliegvelden in beslag genomen, 28.000 met bestemming Nederland werd al voor aankomst onderschept.

De laatste grote vangst, vanmiddag opgepikt in de haven van Rotterdam.

10 kilo per dag. Dat is de hoeveelheid die in de Nederlandse neuzen verdwijnt. Een derde van al het gesnuif vindt plaats in Amsterdam. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek naar de hoeveelheid drugs die in dagelijks in het rioolwater terechtkomt. Met de 3,5 kilo die elke dag collectief opgesnoven wordt, komt Amsterdam op de derde plaats in Europa. Alleen in het Zwitserse Zurich en het Antwerpen van onze zuiderburen wordt er nog meer in de neusgaten gepropt.

Hoewel Nederlanders tot de enthousiastere gebruikers horen, schuiven we het gros van de coke in oostelijke richting door, totdat het ergens in Europa op een eindbestemming terecht komt. Daar wordt er dankbaar gebruik van gemaakt, want volgens schattingen gaat er zo’n 120.000 tot 140.000 kilo per jaar doorheen. Dat zijn maar liefst 60 lijntjes per seconde.

Ieder jaar worden er in Nederland allen al tientallen ladingen marcheerpoeder in beslag genomen, maar vergeleken met de jaarlijkse wereldwijde productie van 2 miljoen kilo zet dat geen zoden aan de dijk.

Een paar 100 kilo afgepakt? Kinderspel.

In februari kwam er een heuse recordvangst in het nieuws. Over een periode van anderhalve week werd er een straatwaarde van 600 miljoen euro aan coke onderschept in de havens van Antwerpen en Hamburg, allemaal met dezelfde bestemming in Nederland. Diezelfde week werd de grootste lading heroïne tot nu toe buitgemaakt door de douane.

Nederland speelt een grote rol in de Zuid-Amerikaanse landen als het gaat om cokehandel. Samen met de Italiaanse en Albanese maffiaclans zijn wij zo’n beetje de enige buitenlanders die daar met de Zuid-Amerikanen samenwerken. De Nederlandse ‘handelaren’ zijn vooral bedreven in witwassen. Daarin scoren wij hoog, samen met het Verenigd Koninkrijk.

Misdaad
  • nieuwnieuws.nl
  • iStock, Politie