Wat is een VPN?
Op televisie en in de media hoor je vaak over VPN’s. Je snapt misschien het idee in grote lijnen: aanzetten en veiliger internetten, maar hoe werkt een VPN nu echt? Een VPN is een Virtual Private Network. Dat is een verbinding waarmee je direct je online veiligheid verbetert. Zie het als een lijn tussen jouw apparaat (zoals je laptop of smartphone) en het wereldwijde internet. Over die lijn wordt data gestuurd. Normaal gesproken is die data te onderscheppen door hackers en andere kwaadwillenden. Wanneer je een VPN gebruikt, wordt deze data versleuteld.
Dankzij de VPN is het een stuk lastiger om data te onderscheppen, zoals wachtwoorden en bankgegevens. De data verandert namelijk in een wirwar aan code. Het zou jaren duren om die code te ontcijferen. Voor cybercriminelen die snel geld willen verdienen, is dat de moeite niet waard. De kans is namelijk groot dat ze het nooit zullen ontcijferen.
Je locatie geheim houden
Een VPN helpt je om je locatie geheim te houden. Standaard stuur je bij het internetten je IP-adres mee. Je IP-adres verraadt veel over je: vanaf welke locatie je ongeveer surft en soms is er ook mee te vinden welke websites je hebt bezocht. Ook is het gemakkelijk om een profielschets van je te maken. Soms komen die profielschetsen wel erg dicht bij de werkelijkheid.
Wanneer je een VPN gebruikt, krijg je een IP-adres toegewezen van de VPN-server. Staat die VPN-server in het buitenland, dan ben je in het voordeel. Dan is het namelijk moeilijk om van buitenaf te zien dat je een Nederlander bent. Daardoor is het een stuk lastiger om je te volgen. Als je bij elke keer verbinden met een VPN een andere server gebruikt, is het helemaal lastig om je te volgen. Je schopt dan eigenlijk het hele algoritme waar kwaadwillenden en marketingbedrijven mee werken, in de war.
Geografische blokkades opheffen
Wil je kijken naar bijvoorbeeld de BBC of andere buitenlandse diensten? Dan kan het zijn dat je dat niet lukt. Sommige diensten blokkeren namelijk verbindingen uit het buitenland. Dat kan te maken hebben met de auteursrechten. Niet alles wat op televisie wordt getoond, mag zomaar het internet op gestuurd worden, waar iedereen het kan zien. Televisiezenders en streamingaanbieders kopen licenties om bijvoorbeeld programma’s, films en series in een bepaald land te tonen.
Daarom kan het ook zijn dat je op vakantie in Spanje of Turkije geen NOS, RTL of SBS kunt kijken. De televisiezenders hebben geen rechten om uit te zenden voor Turkse of Spaanse kijkers. Gebruik je op vakantie een VPN en verbind je met een Nederlandse server? Dan kun je toch gewoon Nederlandse televisie kijken.
Zo werkt dat ook met Netflix: je kunt een uitgebreider aanbod van Netflix bekijken als je met een Amerikaanse VPN verbindt. Hoe dat werkt, hebben we al eens uitgelegd op Panorama.
Proefabonnement proberen
Wil je weten welke VPN-aanbieder bij jou past? Vergelijk dan online aanbieders aan de hand van recensies. Ook is het een goed idee om een proefabonnement te nemen. Zo ervaar je of de verbinding snel, veilig en stabiel genoeg is. Bevalt de VPN? Dan kun je besluiten voor een paar euro per maand abonnee te worden. Zo surf je een stuk veiliger, met meer aandacht voor je privacy en vrijer.
- Unsplash