We zijn allemaal wel eens een keertje een dag eropuit gegaan met de vriendengroep. Naast bowlen en karten kom je qua activiteit vaak uit op paintballen. Het is natuurlijk gaaf om in de weer te zijn met die verfballetjes, maar het ziet er niet bijzonder realistisch uit. Sommige mensen willen het gevoel hebben dat ze echt in een veldslag of op een Black Ops missie zijn. Voor die echte diehards is er airsoft. Zo kun je je Call of Duty fantasieën uitleven zonder het papiertje te tekenen bij defensie. Dat stelt toch gerust.
Wat is airsoft?
In tegenstelling tot lasergame of paintball werkt airsoft niet met kinderachtig uitziende wapens. Een airsoft pistool of geweer ziet er extreem realistisch uit. Sommigen zijn zelfs een exacte replica van een echt wapen, met de zegen van de originele fabrikant. Er zit dus geen lullige oranje dop op de loop, wat betekent dat je er in het openbaar zelfs niet mee gezien mag worden.
Heel gevaarlijk is een airsoft overigens niet: in plaats van de pijnlijke verfballen gebruiken de wapens kleine plastic kogeltjes van ongeveer zes millimeter doorsnee. Het concept is ook wel bekend onder de naam 'BB gun'. De BB's zijn verdeeld in verschillende gewichtsklassen, maar omdat het vermogen van de wapens hetzelfde blijft komt een zwaardere kogel een stuk minder ver.
De aandrijving van die kogels kan op meerdere manieren. Het meest populair is de Airsoft Electric Gun (AEG), die vanzelfsprekend gebruikt maakt van elektriciteit om de zuiger aan te drijven. Daarnaast zijn er airsoft wapens op gas verkrijgbaar, met de keuze tussen CO2-capsules, perslucht en specifiek airsoftgas. De meer bijzondere variant doet het puur met een veer.
Voor elk wat wils
Airsoft wordt veel gebruikt door politie en defensie om op een veilige manier te trainen met een realistisch ogend en voelend wapen, maar voor de gewone burger is er nog veel meer lol mee te beleven. Er kunnen allerlei spannende spellen worden gespeeld waaronder:
Skirm - Hierbij wordt een groep ingedeeld in twee teams, die tegen elkaar zullen strijden. Een soort Team Deathmatch dus.
Re-enactment - Deze spelvorm is zo realistisch mogelijk. Gekleed in replica uniforms en met bijpassende wapens kun je een echte slag na gaan spelen. Dat hoeft niet op de letter: je kunt het ook beperken tot de aankleding van de spelers en het slagveld. Zo kan Amerika toch een keer de oorlog winnen in Vietnam, bijvoorbeeld.
Kaart - Een kalmere vorm van airsoft, maar niet minder leuk. Net als op een echte schietbaan gaat het hier om zo nauwkeurig mogelijk zijn bij het schieten op een kaart.
Parcours - Als je zo'n statische schietbaan te saai vindt kun je altijd door voor het parcours. In John Wick-stijl storm je door een vooropgezet parcours met doelwitten. Alles draait om snelheid en nauwkeurigheid.
Speedsoft - Een razendsnelle spelvorm waarbij je het één op één tegen elkaar opneemt.
2013
Vanwege de realistische wapens is airsoft pas sinds 2013 legaal om te spelen in ons land. Uiteraard zijn er nog steeds relatief strenge eisen aan een deelname. Zo moet je minimaal achttien jaar oud zijn, een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen en lid worden van één van de Nederlandse airsoft-verenigingen. Maar als je niks op je kerfstok hebt, dan heb je helemaal niets te vrezen. Wij zouden het in ieder geval wel weten. Laat die PS5 maar, wij gaan voor het (bijna) echte werk.
- Krale