Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bronnen in Den Haag: 'Versoepelingen 20 september gaan niet door'

De geplande versoepelingen van 20 september gaan niet door, schrijft De Telegraaf. Bronnen in Den Haag bevestigen dat bericht.

Versoepelingen

De datum van 20 september werd zo'n drie weken geleden in het vooruitzicht gesteld door het demissionair kabinet. Dat gebeurde tijdens een persconferentie. Daarbij wel de kanttekening dat alles afhangt met de cijfertjes. Het gebruikelijke recept, zeg maar.

Zowel de anderhalvemeterregel en het verplicht zitten in de kroeg, als de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies zouden op de geprikte datum weer de ijskast in gebonjourd worden. Tot grote vreugde van velen. Echter lijkt het er sterk op dat dit moment wordt uitgesteld.

Wetswijziging

Schijnt allemaal nogal lastig te zijn om door te voeren, is men achtergekomen. Voor het afschaffen van de anderhalvemeterregel moet de wet gewijzigd worden, en dat kost tijd. 20 september is volgens de bronnen in Den Haag derhalve niet haalbaar. Mochten Rutte & Co de cijfers gunstig genoeg vinden om de versoepelingen door te laten gaan, dan zou dat op z'n vroegst bijna een week later zijn: op 25 september.

De andere maatregelen - mondkapjesplicht, thuiswerkadvies - kunnen in principe wel op 20 september de deur uit, alleen wil het demissionair kabinet alles tegelijk doorvoeren. Vandaar alsnog uitstel.

Daarnaast zou meespelen dat Den Haag eerst de invoering van corona-toegangsbewijzen rond wil hebben, zo meldt De Telegraaf. Nog vóór de versoepelingen, zodat mensen daar alvast een beetje aan gewend zijn. Deze bewijzen zouden in eerste instantie gelden voor groepen boven de 75 personen, echter wordt de groepsgrootte waarschijnlijk naar beneden geschroefd naar 50.

Alles van tafel?

Voor het loslaten van letterlijk alle regels staat nog steeds 1 november in de agenda. Wordt dit werkelijk het moment dat bijvoorbeeld nachtclubs weer open kunnen, cafés niet meer gebonden zijn aan sluitingstijden en de toegangsbewijzen tot het verleden behoren? Dat is de grote vraag. Maar gezien de geschiedenis rondom coronabesluitvorming is het verstandig om nergens blind vanuit te gaan.

Nieuws
  • NOS, De Telegraaf
  • Pro Shots/Koen Laureij