Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verwarring over buit overval van de eeuw

Vorige week maakte Panorama een uitgebreide reconstructie van de overval in Amsterdam-Noord die eindigde in wildwest in Broek en Waterland. Nu de rechtszaak is begonnen wordt steeds meer duidelijk over de achtergronden van de brutale overval. Maar hoe hoog was de buit nou eigenlijk?

Verwarring over buit overval van de eeuw

De acht daders uit België en Frankrijk sprongen op woensdag 19 mei op klaarlichte dag met mitrailleurs uit donkere auto’s, waaronder een Porsche Cayenne en een Audi stationwagen. Doel van de overval: een waardetransport voor de deur van het pand van Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord.

Panorama hield het in de reconstructie op een buit van 50 miljoen euro aan goud en edelstenen. Ook RTL Nieuws kwam tot dit bedrag.

Het AD kwam vorige week met nieuwe informatie: het waardetransport bevatte ‘zeker 67,3 miljoen euro’ aan buit. De mannen laadden 22 pakketten over van de Brink’s-wagen: vijftien in de Porsche en zeven in de Audi. Zouden ze hebben geweten dat deze pakketten een waarde van ‘slechts’ 12,2 miljoen euro vertegenwoordigden toen ze op hoge snelheid wegscheurden naar Broek in Waterland, waar ze vluchtauto’s hadden neergezet? Volgens het AD kon de politie 9,4 miljoen aan goud en edelstenen terugbrengen naar Brink’s –de overige 2,6 miljoen euro is nog zoek. Het NRC publiceerde weer andere cijfers: volgens de avondkrant is er nog 4,2 miljoen zoek.

Drie verdachten zijn nog voortvluchtig. Mocht het NRC gelijk hebben, dan hebben ze 1,4 miljoen euro de man overgehouden aan de bizarre dag. En één dode kameraad - een 47-jarige overvaller overleefde de shoot-out in een Noord-Hollands weiland niet: hij werd net boven zijn kogelvrij vest geraakt.