doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Allard Kalff: ‘Je ziet de auto's vaker niet dan wel’

Allard Kalff (59) heeft alles te danken aan Zandvoort, vertelde hij Panorama aan het begin van dit Formule 1-seizoen. Hij is dit weekend circuitspeaker als de Formule 1 voor het eerst sinds 1985 terugkeert in Nederland. De cirkel is rond, zei Kalff zelfs op z’n Van Gaals. Een half jaar later is zijn enthousiasme bepaald niet afgenomen, integendeel. “Geweldig dat het eindelijk zover is!”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a1ace9c02e img{#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a1ace9c02e img{#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a1ace9c02e img{#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a1ace9c02e img{#fig-614a1ace9c02e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Allard Kalff

“Met Allard Kalff!”

Allard! Ben je er al helemaal klaar voor?

“Nou, ik zit net allerlei formulieren te downladen, ben aan het kijken waar, waarom en wanneer ik me moet laten testen en welke apps ik moet hebben, maar dat komt allemaal goed. Als dat alles is… Verder ben ik er helemaal klaar voor.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Wat doet een circuitspeaker eigenlijk precies? Is het te vergelijken met een stadionspeaker bij het voetbal?

“Nee, ik houd de mensen op de hoogte over wat er precies gebeurt in de wedstrijd. Op een circuit is het zo dat je vaker geen auto’s ziet dan wel, dus ik vertel wie waar rijdt en wat er precies aan de hand is in de pitstraat zodat iedereen het kan volgen. Soms staan er ook wel televisieschermen voor het publiek, maar zo weet iedereen wat de situatie is van de auto’s die ze zien langsrijden. Zelf zit ik ergens in de toren met overzicht op het rechte stuk, met ook een aantal schermen om me heen.”

Heb je dit weleens eerder gedaan?

“Weleens, op de kartbaan en ook wel op Zandvoort, maar dat was dan bij kleine nationale wedstrijden, niet zoiets speciaals als een Grand Prix in de Formule 1. Dus ja, dat vind ik wel spannend, maar ik vind het hele evenement spannend. Eindelijk gaat het gebeuren, voor het eerst sinds 1985 komt iedereen naar Nederland. Toen stond ik in de Tarzanbocht. Ik vind het een enorme prestatie dat het Zandvoort is gelukt. Als je de strubbelingen van het circuit zag was het geen abc’tje dat er ooit nog een Grand Prix zou komen. Dat was nooit gelukt zonder Max Verstappen, maar waarschijnlijk ook niet zonder prins Bernhard. Dat gaat hand in hand met elkaar. Ik vind het echt geweldig dat het nu zo ver is.”

Dat geldt ook voor het publiek, zeg je wel dat ze netjes blijven zitten?

Anders wordt Hugo de Jonge weer boos.

“Dat zal een van de dingen zijn die op mijn lijstje staan. Maar ik roep liever om dat iedereen netjes moet blijven zitten, dan dat de Grand Prix er niet is. Zo simpel is het wel, ik ben heel blij dat het doorgaat.”

Vorige week heb je voor RTL de 24 uur van Le Mans verslagen, beetje bijgekomen?

“Als je ouder wordt heb je steeds een dag langer nodig om te herstellen. Nu was ik op woensdag wel weer bij. We hebben tussendoor vijf uur gerust, dus we hebben bijna die hele 24 uur verslag gedaan. En dan begint de race om vier uur ’s middags, maar ik ben ’s ochtends al bij de warm-up. Na de race is het inpakken en naar huis rijden, dus dat zijn lange dagen. Ik was half drie ’s nachts thuis. Vroeger ging ik de volgende ochtend alweer aan de slag, maar dat lukt niet meer.”

Hoe ga je op Zandvoort eigenlijk boven al die auto’s uitkomen?

“Dat zal misschien niet lukken als er net auto’s langsrijden, maar ik hoop dat de geluidsinstallatie goed werkt! Dat zal vast wel goedkomen. Vroeger was het nog veel erger, waren de geluidsinstallaties minder van kwaliteit en maakten de auto’s nog veel meer herrie. Dus wat dat betreft is er al veel verbeterd.”

Ga je een overwinning van Lewis Hamilton net zo enthousiast omroepen als die van Verstappen?

“Er zit een Engelsman naast me, Bob Constanduros, die doet alle Grands Prix. Ik neem aan dat hij het doet als Hamilton wint, haha! Nee, als Hamilton een mooie wedstrijd rijdt mag je daar best enthousiast over zijn. Maar ik heb daar nog helemaal niet over nagedacht, want ik ga ervanuit dat Max wint. En dat zal ik dan héél enthousiast omroepen!”

De betaalzender heeft alle kanalen van donderdag tot en met dinsdag opengezet, ook voor nietabonnees, zodat ook de trainingen, kwalificatie en praatprogramma’s voor iedereen gratis zijn te zien.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws