Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ruim 2800 euro boete voor vrouw in bijstand die boodschappen kreeg van moeder

De vrouw die eind vorig jaar bijstand moest terugbetalen omdat ze wekelijks boodschappen van haar moeder kreeg, moet van de rechter uiteindelijk een boete van iets minder dan 3000 euro betalen.

Ruim 2800 euro boete voor vrouw in bijstand die boodschappen kreeg van moeder

Weet u het nog? De landelijke ophef van eind vorig jaar, toen een vrouw in de bijstand opeens te horen kreeg dat ze 7.000 euro boete moest betalen aan de gemeente. Allemaal omdat haar moeder eens in de week boodschappen voor haar betaalde.

Die ophef zou weleens een 'tweede golf' kunnen krijgen, want vandaag heeft de rechter gelijk gegeven aan de gemeente. De boete is echter wel verlaagd naar 2835,41 euro.

Volgens de rechter had de vrouw wel degelijk bij de gemeente moeten melden dat ze de boodschappen kreeg. Het ging om ongeveer 50 euro per week, wat geteld over de hele periode uitkomt tot een aanzienlijk bedrag. De boete is gelijk aan dat bedrag, gecorrigeerd aan de hand van de Nibud-norm voor voeding.

Ook zou het bijstandsgeld besteed zijn aan een auto en een motor, maar dat zou volgens Melike Pinarci-Cinar, de advocaat van de vrouw, geen probleem moeten zijn, aangezien de twee voertuigen samen nog geen duizend euro waard zijn. "Iedere bijstandsgerechtigde mag een paar duizend euro aan vermogen bezitten. Mijn cliënte dus ook.’’

Verplichte inlichtingen

Het bedrag is uiteindelijk verlaagd omdat de gemeente meerdere fouten heeft gemaakt in deze zaak. Er werd niet genoeg bewijs geleverd voor het terugvorderen van de hele 7.000 euro. De gemeente vroeg nog om een extra kans om het bewijs alsnog te presenteren, maar de rechter was het daar niet mee eens.

De vrouw krijgt tevens 200 euro schadevergoeding, omdat de gemeente een onrechtmatig huisbezoek bracht aan haar adres.

Nieuws
  • rtlnieuws.nl, ad.nl
  • Unsplash