Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Mario Wisse

Sportcolumn: 'Gejank om helemaal niks'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Gejank om helemaal niks'

Micha Jacobs & Mario Wisse

Mario Wisse

Nu het EK een paar weken achter de kiezen is, heb ik last van een vervelende nasmaak. Dat merkte ik pas toen ik van de week op Instagram een foto zag van een tatoeage die vakkundig op een Italiaanse spierbal was aangebracht en de overtreding toont die de Italiaanse centrumverdediger Giorgio Chiellini in de finale maakte op de Engelse aanvaller Bukayo Saka. Het was een zogenoemde ‘nuttige overtreding.’ Als Chiellini ’m niet had gemaakt, zou Saka een vrije doortocht richting Italiaans strafschopgebied hebben gehad, met alle mogelijke gevolgen van dien. In Engeland is een petitie gestart om de finale te laten overspelen, vooral vanwege die overtreding die in de ogen van de bijna 150.000 ondertekenaars door scheids Björn Kuipers met rood had moeten worden bestraft. In de tattoo voorkomt Chiellini dat Saka de beker pakt, waar het volgens de ondertekenaars dus op neerkomt. Het zegt veel over het afgelopen EK. Een beperkte verdediger die uitgroeit tot held, omdat hij het volkslied heel hard kan zingen en uitzinnig juicht wanneer hij een vijandelijke aanval tot corner heeft verwerkt. En een absurde petitie die beter kan worden gericht aan de Engelse voetbalbond, met het dringende verzoek de Engelse bondscoach te ontslaan. Die hield immers iedereen die goed kan voetballen zo lang mogelijk op de bank en liet spelers die hij net had laten invallen en die nog geen bal geraakt hadden het gros van de penalty’s nemen.

Zullen wij een petitie starten om die wedstrijd tegen de Tsjechen over te laten spelen? We zaten in de prethelft van het schema, hadden eigenlijk net als Saka een vrije doortocht naar die beker, maar werden tegengewerkt door het warme Hongaarse weer. En door een matige trainer die er ondanks die uitbundig schijnende warmtebron niets van wist te bakken. Als het iets minder warm was geweest en De Boer de gevaarlijkste Oranje-klant Donyell Malen niet had gewisseld, was niet Chiellini, maar onze eigen Dumfries de absolute EK-held geworden. Maar vergeet het EK, hoog tijd voor de Olympische Spelen waarbij ik me iedere keer afvraag waarom ik eigenlijk altijd zoveel tijd verdoe met het kijken naar voetbal. Handbal, volleybal en pak ’m beet mountainbiken zijn véél leuker en spannender. ‘Pak ’m beet’ inderdaad, nog een geluk dat dát geen olympische sport is. Hadden we straks weer tegen die grijnzende kop van een met goud omhangen Chiellini moeten aankijken, denk je niet?

Micha Jacobs

Ik heb een Engelse vriend die nog altijd kloppende aderen op zijn voorhoofd krijgt als het over Neder-land-Engeland gaat, een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 1994. De wedstrijd van Ronald Koeman, iemand die hij tot op de dag van vandaag haat. Vanwege die overtreding op de doorgebroken David Platt, de niet gegeven rode kaart en de vrije trap die Koeman er vervolgens in trapte, waarna Nederland won en wij, en niet Engeland, de tickets naar Amerika konden boeken. Had ik maar een tatoeage van die overtreding op mijn rug gezet, denk ik nu, alleen maar om het gezicht van mijn maat te zien.

Altijd weer dat eeuwige gejank na afloop: al je frustraties botvieren op de ander terwijl je er zelf geen pepernoot van bakt. Nu ook weer. Zielige Britten, janken om een tatoeage. Alsof het allemaal zo kies is wat zij ooit op hun vlezige pensen hebben laten prikken. Had Mexico een petitie moeten starten om de achtste finale op het WK van 2014 over te laten spelen? Arjen Robben die in blessuretijd de stervende zwaan speelde waarna Nederland een penalty kreeg en Klaas-Jan Huntelaar ons onberispelijk naar de kwartfinale schoot? Had het toenmalige Joegoslavië op het WK van 1998 protest moeten aantekenen toen Dennis Bergkamp doelbewust zijn noppen in het lijf van Sinisa Mihajlovic zette, daar ongezien mee wegkwam, en Nederland, na ook nog eens een gemiste penalty van Predrag Mijatovic die de deklat bijna aan flarden schoot, in blessuretijd won (2-1) door een pegel van de haast nooit scorende Edgar Davids? Nee toch? Het is pas een schande als je er zelf door wordt benadeeld. Natúúrlijk moet die halve finale in 1998 tegen Brazilië worden overgespeeld, omdat die blinde scheidsrechter uit Bahrein vlak voor tijd weigerde om een strafschop te geven toen Pierre van Hooijdonk naar de grond werd getrokken. Hadden we toen maar een VAR, denk ik dan, dat scheelt een hoop petities. Moeten fans van Max Verstappen nu ook een petitie gaan starten, omdat Max afgelopen weekend van de baan werd gereden door Lewis Hamilton? Dáár hoor ik geen Engelsman over. Als het in je voordeel is, klaagt niemand over onrecht. Dat is de aard van de mens: egocentrisme zit nu eenmaal in ons dna. Dat kun je onmogelijk van Chiellini zeggen: die maakt geen overtredingen voor zichzelf, maar in het landsbelang. Dat doen alleen winnaars zoals hij en Ronald Koeman, geen jankende verliezers.

Sport
  • Pro Shots