Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist levenslang tegen verdachten van moord op advocaat Derk Wiersum

Het Openbaar Ministerie wenst geen genade voor de verdachten van de moord op Derk Wiersum. Ze zouden een levenslange gevangenisstraf verdienen.

OM eist levenslang tegen verdachten van moord op advocaat Derk Wiersum

Op 18 september 2019 werd de advocaat van Nabil B. - de kroongetuige in het Marengo-proces - geliquideerd voor zijn huis in Amsterdam. Destijds 'ging er een schokgolf door het hele land', aldus de aanklager, die benadrukte dat het volgens velen niet alleen om een moord gaat, maar ook om een aanval op de rechtsstaat. 'Een moord is een ernstig feit, en als het om een advocaat gaat, geeft dat de ernst extra lading’, sprak de Officier van Justitie.

Twee verdachten

Er worden twee mannen verdacht van de liquidatie van Wiersum. Het gaat om Moreno B. en Giërmo B. Er is een fikse stapel bewijs opgebouwd tegen het tweetal. De aanklagers hebben camerabeelden, telecomdata, afgeluisterde gesprekken en dna-sporen die allemaal in de richting van Giërmo en Moreno wijzen. Desondanks claimen beide mannen dat ze een alibi hebben. Moreno B. las een zelfgeschreven brief voor waarin hij 'garandeert' dat hij niks met de moord te maken heeft. Op verdere vragen antwoordde hij, net als Giërmo, vooral 'niet tot antwoorden verplicht' te zijn.

De rechter wees Giërmo B. er tijdens de rechtszaak op dat hij een laag IQ (74) heeft. Na verdere vragen gaf B. aan dan hij daar geen last van zou hebben. Hij leek zich er niet al te druk over maken. Ook toen de rechter transcripties voorlas van afgeluisterde gesprekken waarin bekenden van Giërmo B. hem een 'mongool' en 'fucking dom' noemden, leek hij zich niet aangevallen te voelen. Alleen toen de aanklager over zijn vrouw sprak als 'vriendinnetje' reageerde B. dat hij meer respect voor zijn gezin verwachtte. Verder beriep ook hij zich grotendeels op zijn zwijgrecht.

Eén schutter

Hoewel er maar één schutter te zien is op de camerabeelden, worden beide verdachten vervolgt voor de moord. Er is weinig overtuigend bewijs om aan te tonen wie precies de trekker overhaalde en wie de vluchtauto bestuurde. De enige aanwijzing is het ietwat ongewone loopje van de man in de video, wat het vermoeden opwekt dat Moreno de schutter is, omdat hij een afwijking aan zijn voet heeft. De aanklager noemde dat echter ‘te weinig bewijs om definitief van Moreno als schutter te spreken’, waardoor beide mannen voor dezelfde daad verdacht worden en volgens het OM dezelfde zware straf verdienen.

Misdaad
  • telegraaf.nl, volkskrant.nl
  • Pro Shots