Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

D66 en Sigrid Kaag lieten alle ‘vervelende’ beelden uit VPRO-docu knippen

D66 en demissionair minister Kaag hebben de schaar tevoorschijn gehaald voor de documentaire ‘Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof.’ 

D66 en Sigrid Kaag lieten alle ‘vervelende’ beelden uit VPRO-docu knippen

Voor de verkiezingen kreeg iedereen die naar de VPRO zapte ’Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof’ te zien. De versie die het Nederlandse volk onder ogen kreeg was heel anders dan het geplande origineel. In die versie waren namelijk een aantal dingen te zien waar D66 niet heel vrolijk van werd, dus pushten ze de publieke omroep om heel wat beelden te knippen en aan te passen, zodat Sigrid Kaag beter uit de verf zou komen.

GeenStijl deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, waardoor ze na lang duwen en trekken uiteindelijk het meer dan 250 pagina’s lange e-mailverkeer tussen de politieke partij en de VPRO in handen kregen. Daar stond een hele stapel pietluttigheden in.

‘Autogordelgate’

Zo is er de roemruchtige scène waarin Sigrid Kaag haar politiek assistent de vraag ‘wie zijn die mensen?’ stelt over FVD-stemmers. In dat fragment heeft de politica geen gordel aan en dat is tegen het zere been van haar partij. In e-mails vroegen ze daarom of de scène zo gemonteerd kan worden dat men niet ziet dat Sigrid zonder gordel op de achterbank zit, want volgens hen zou niemand er baat bij hebben dat ’deze docu de herinnering in gaat als autogordelgate’.

Wegknippen was echter geen optie, dus toen drong D66 aan op een disclaimer waarin Kaag sorry zegt voor het niet-dragen van een autogordel.

Champagne in Niger

Ook het feit dat Kaag in het straatarme Niger lekker op een luxe bank kon genieten van een glas bubbels paste niet helemaal in het imago dat haar partij wilde schetsen, dus dat moest ook geschrapt of aangepast worden.

Verder werd er nog wat omgebouwd aan de citaten van de minister, waarbij woorden zoals ‘afzeiken’ en ‘dat mens’ werden weggeknipt. Ook mocht het ministerie van Kaag meedenken over de uitzenddatum van de VPRO-docu. Dat werd uiteindelijk 3 januari, lekker dichtbij de verkiezingen in maart, ondanks klachten van de VPRO dat 3 januari 'ongeveer de laatste datum' was die de NPO in gedachten had voor een docu over een verkiesbare politicus.

Nieuws
  • GeenStijl, telegraaf.nl
  • Pro Shots