Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Smokkelaars ontdekken Amsterdamse haven

Waar coke voorheen vooral via Rotterdam ons land binnenkwam, lijken criminelen hun smokkelroutes verlegd te hebben: Amsterdam is nu hun favoriete invoerhaven. Reden: een kleinere pakkans.

Smokkelaars ontdekken Amsterdamse haven

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van Politie en Wetenschap. Nu de controles in de haven van Rotterdam steeds verder worden opgevoerd, varen smokkelaars vaker via IJmuiden het land binnen. Dat is nu al relatief gemakkelijk, begin volgend jaar wordt het nog eenvoudiger: wanneer de nieuwe sluis in IJmuiden opengaat, krijgen veel grotere zeeschepen dan nu toegang tot het immense 21 kilometer lange Noordzeekanaalgebied.

IJmuiden houdt zijn hart vast. Burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen (waar IJmuiden onder valt) zei tegen de NOS: “We verwachten veel meer scheepvaart en dat betekent dat de kans op mensensmokkel en drugssmokkel heel erg toeneemt. We hebben al last van hennepkwekerijen, mensensmokkel, illegale bewoning en drugslabs rondom de haven.”

Wat ook in het voordeel werkt van de criminelen: de versnipperde beveiliging van het grote gebied, waar verschillende politiekorpsen verantwoordelijk zijn. Daardoor heeft de overheid minder slagkracht. In het onderzoek van Politie en Wetenschap zegt een anonieme respondent van de politie Noord-Holland: “Met hoe meer mensen je aan tafel zit, des te makkelijker het is om weg te kijken.”

Op 10 mei werd er nog 15 kilo coke gevonden op een Colombiaans zeeschip in IJmuiden. De vangst met een straatwaarde van 375.000 euro is volgens kenners slechts het topje van de ijsberg.

Misdaad
  • Pro Shots, iStock