Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Snelle lopers leven 15 jaar langer dan langzamere wandelaars'

Slenter jij met een slakkenpas over de stoep? Dan sta je al met één been in het graf.

'Snelle lopers leven 15 jaar langer dan langzamere wandelaars'

Langzame mensen, of ze nou rijdend in het verkeer of met de benenwagen zich langzaam voortbewegen, het wekt doorgaans irritatie op. Meestal gebeurt dit ''oh zo leuke moment'' net op de dag dat je haast hebt en het dan net lijkt of de rest 's ochtends een bordje langzaampap heeft gegeten.

Vooral voetgangers die in een slakkenpas door de stad slenteren om nog ''snel'' even dat laatste item te scoren maakt menig snelloper licht ontvlambaar. Gelukkig voor de laatste categorie brengt een nieuwe studie de verlossing: langzame lopers sterven vijftien jaar eerder dan snelle lopers. Dus weg met die irritaties en alles lekker op zijn beloop laten gaan.

Langlopend onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd door een team van Leicester University, analyseerde gegevens van 474.919 mensen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar in het Engeland tussen 2006 en 2016. Het team ontdekte dat mensen met een normaal snel wandeltempo, een lange levensverwachting hebben ongeacht hun gewicht. Dit werd gemeten van ondergewicht tot morbide obesitas.

Dames die flink de pas erin zetten hadden een levensverwachting van 86,7 tot 87,8 jaar oud, terwijl de langzame vrouw een levensverwachting heeft van 72,4 jaar. De heren komen er echter nog bekaaider vanaf. Hun levensjaren gaan nog sneller af(lopen) en is gedaald van 85,2 tot 86,8 jaar voor de snelle lopers tot slechts 64,8 jaar voor de langzaamlopers.

Het onderzoek nam gegevens van de UK Biobank en werd geanalyseerd door het National Institute for Health Research, Leicester Hospitals en de universiteiten van Leicester en Loughborough. Dus mensen (vooral mannen) voortaan gewoon even een snelle voetreis maken en voeg zo een dikke 15 jaar toe aan je leven. Succes!

Bizar
  • iStock